porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić smaczną i zdrową SURÓWKĘ Z KAPUSTY I MARCHEWKI? Podajemy przepis
Jak zrobić smaczną i zdrową SURÓWKĘ Z KAPUSTY I MARCHEWKI? Podajemy przepis Nie ma drugiego warzywa, z którego można by zrobić surówkę ...
Szybkowar jest niezbędnym elementem wyposażenia nowoczesnej kuchni, bo gotuje się w nim szybko i zdrowo.

Jak gotować w SZYBKOWARZE?

Jak gotować w SZYBKOWARZE?
Potrawy przygotowywane w szybkowarze zachwują więcej wartości odżywczych niż te gotowane tradycyjnie. fot.: Photos.com
Szybkowar to bardzo szczelny garnek, w którym w czasie gotowania następuje wzrost ciśnienia. Powoduje to wzrost temperatury wrzenia wody i skraca czas gotowania. Gotowanie w nim jest bardzo proste. Mówimy, jak korzystać z szybkowaru.

Może trudno w to uwierzyć, ale szybkowar wynaleziono już w XVII wieku. Skonstruował go francuski fizyk i wynalazca Denis Papin w 1679 r. Szybkowar ma prostą konstrukcję, którą współcześni producenci niewiele zmienili. To gruby i ciężki garnek, z pokrywą bardzo szczelnie dociskaną specjalnym mechanizmem. Wykorzystuje do gotowania parę wodną. Gotowanie w nim ma niemal same zalety: jest bardzo proste, szybkie, oszczędza energię (gaz, prąd) i wodę. A co więcej, przygotowane w szybkowarze dania zachowują wartości odżywcze produktów, mają piękny aromat i kolor, a do tego są lekkostrawne.

Jak wygląda gotowanie w szybkowarze?

Do środka wkłada się składniki potrawy, podlewa wodą (co najmniej 1/4 litra, maksymalnie – 2/3 objętości garnka). Szybkowar stawia się na kuchence i podgrzewa. Ogrzewana woda paruje. Ponieważ w zamkniętym szczelnie szybkowarze para nie znajduje ujścia, powoduje podniesienie ciśnienia wewnątrz naczynia do określonej wartości, przewidzianej w konstrukcji zaworu. Typowy domowy szybkowar pracuje w nadciśnieniu ok. 1 atmosfery. Jeżeli ciśnienie w garnku przekroczy tę wartość, zawór bezpieczeństwa wypuszcza nadmiar pary, sygnalizując to gwizdem. Ten mechanizm zabezpiecza garnek przed rozsadzeniem. Wysokie ciśnienie powoduje podniesienie temperatury gotowania, dzięki czemu produkty gotują się szybciej: ziemniaki i marchewki w 8 minut, zupa jarzynowa w 15 minut, rosół w 25 minut, pieczeń wołowa w 30 minut.

Wadą szybkowaru jest to, że nie można podczas gotowania otworzyć pokrywy i dodać np. przypraw. Wszystkie składniki potrawy trzeba włożyć na początku.
UWAGA: gdy potrawa jest gotowa, pokrywy nie wolno otwierać od razu, najpierw trzeba uchylić zawór i wypuścić nadmiar pary, inaczej można się poparzyć. Najbezpieczniej jest przed uchyleniem zaworu ochłodzić nieco szybkowar, np. pod bieżącą wodą.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak zrobić karpia w galarecie? Jak zrobić karpia w galarecie?

Karp w galarecie to jedno z najbardziej popularnych dań na wigilijnym stole, tym bardziej, że można go podawać na wiele sposobów: gotowany, smażony, pieczony, faszerowany, w galarecie, występują też...

Grill przepisy. Jak grillować kapustę?

Jesteś samkoszem potraw z grilla i uwielbiasz warzywa? Mamy coś dla ciebie! Mówimy, jak ugrillować kapustę. Przepis nie jest skomplikowany, jest wręcz banalnie prosty. Warto jednak wiedzieć, że można...

Jak gotować szparagi? Jak przygotować szparagi - przepis Jak gotować szparagi? Jak przygotować szparagi - przepis

Szparagi to odżywcze warzywa, które właśnie między kwietniem a czerwcem cieszą się olbrzymią popularnością. Jednak nie każdy potrafi je dobrze przyrządzić. My mówimy jak je ugotować. Jak...

Aktualizacja: 05.10.2012 16:41
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Jaś Kapela - kim jest młody publicysta?
Jaś Kapela - kim jest młody publicysta?

Jaś Kapela - młody lewicujący publicysta stał się znany za sprawą ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.