porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
PRZEPIS NA SŁODKĄ DYNIĘ Z CUKREM I GOŹDZIKAMI. Jak zrobić marynowaną dynię? Jesień to najlepszy czas dla dyni. Jeśli jadłeś już ciasto ...
Zdrowe gotowanie we wnętrzu domowej kuchni

Przepis na DIETETYCZNE JEDZENIE. Jak gotować w szybkowarze?

Gotowanie wymaga czasu i chęci, dlatego wszystkim zapracowanym polecamy szybkowar. To idealny wynalazek, dla tych którzy lubią kuchnię domową, ale nie chcą stać przy kuchence. Poznaj zalety szybkowaru.

Szybkowar to wynalazek dla ludzi zapracowanych, którzy nie mają czasu godzinami stać przy garach, a jednocześnie nie chcą całkowicie rezygnować z domowej kuchni. To także świetny patent dla młodych matek, których doba jest zawsze za krótka i dlatego cenią sobie szybkie gotowanie.

Szybkowar skraca czas gotowania co najmniej o jedną trzecią, a czasem nawet dwu- lub trzykrotnie. Dzieje się tak dlatego, że gotowanie odbywa się w podwyższonym ciśnieniu. Wysokie ciśnienie powoduje podniesienie temperatury gotowania, dzięki czemu produkty gotują się szybciej, np. ziemniaki w 8 minut (zamiast 20), rosół w 25 minut (zamiast 60), zupa jarzynowa w 15 minut (zamiast 30), pieczeń wołowa w 30 minut (zamiast 2 godzin).

Od garnków tradycyjnych szybkowar różni się tym, że można go hermetycznie zamknąć. Wyposażony jest w specjalny zawór bezpieczeństwa (zazwyczaj umieszczony w pokrywie).

Jak wygląda gotowanie w szybkowarze?

Do garnka wkłada się składniki potrawy, podlewa wodą (co najmniej 1/4 l, maksymalnie – 2/3 objętości garnka). Szybkowar stawia się na kuchence i podgrzewa. Ogrzewana woda paruje. Ponieważ w zamkniętym szczelnie szybkowarze para nie znajduje ujścia, powoduje podniesienie ciśnienia wewnątrz naczynia do określonej wartości, przewidzianej w konstrukcji zaworu. Typowy domowy szybkowar pracuje w nadciśnieniu ok. 1 atmosfery. Jeżeli ciśnienie w garnku przekroczy tę wartość, zawór bezpieczeństwa wypuszcza nadmiar pary, sygnalizując to gwizdem. Ten mechanizm zabezpiecza szybkowar przed rozsadzeniem.

Szybkowar oszczędza nie tylko czas

Ponieważ przyrządzane w nim potrawy gotują się krócej, są bogatsze w substancje odżywcze. Skrócenie czasu gotowania to także oszczędność energii zużytej do podgrzewania. Poza tym w szybkowarze nic się nie przypali, bo produkty nie przywierają do ścianek naczynia. Jedyną chyba wadą, jaką ma szybkowar jest to, że nie można podczas gotowania po prostu otworzyć go i dodać np. przypraw. Wszystkie składniki potrawy trzeba włożyć na początku, przed zamknięciem pokrywy. 
UWAGA: gdy potrawa jest gotowa, pokrywy szybkowaru nie wolno otwierać od razu, najpierw trzeba uchylić zawór i wypuścić nadmiar pary, inaczej można się poparzyć. Najbezpieczniej jest przed uchyleniem zaworu ochłodzić nieco szybkowar, np. pod bieżącą wodą.

Czy wszystko można gotować w szybkowarze?

Ze względów bezpieczeństwa nie poleca się gotować ani podgrzewać w szybkowarze drobnych kasz (jęczmiennej, gryczanej, manny – ale pęczak już tak), płatków owsianych, przecierów i musów. Drobne, kleiste cząstki potrawy mogłyby zatkać zawór, a wtedy para rozsadziłaby szybkowar. Z tego też względu myjąc szybkowar, trzeba zawsze sprawdzać, czy dziurki w zaworze nie są zatkane i w razie potrzeby oczyścić je delikatnie szczoteczką.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
POMYSŁ NA ŚNIADANIE. Kilka propozycji, by z energią rozpocząć dzień! POMYSŁ NA ŚNIADANIE. Kilka propozycji, by z energią rozpocząć dzień!

Przeczytaj nasze propozycje ciepłych śniadań! Francuskie tosty, domowa granola, jajka benedict - brzmi wyśmienieć prawda? a smakuje jeszcze lepiej! Takie śniadania sprawdzają się w wolne dni,...

DIETA. Jak uniknąć podjadania? Jak wykluczyć przekąski z diety?

Podjadanie to największy wróg ładnej sylwetki. Przed zastosowaniem rygorystycznej diety, czasem warto po prostu zrezygnować z przekąsek między posiłkami. Tylko jak to zrobić?

Pyszna kolacja z łososiem w roli głównej. Zobacz, jakie nowe dania możesz przyrządzić z łososia? Pyszna kolacja z łososiem w roli głównej. Zobacz, jakie nowe dania możesz przyrządzić z łososia?

Lubią go wszyscy, jest bardzo zdrowy i smaczny. Jego kolor pięknie prezentuje się na talerzu, a przygotowanie potrawy zajmuje mało czasu. Poznaj nowe przepisy na pysznego łososia!

Aktualizacja: 17.11.2011 15:28
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Susan Wojcicki – kim jest szefowa YouTube? [KARIERA, RODZINA]
Susan Wojcicki – kim jest szefowa YouTube? [KARIERA, RODZINA]

Susan Wojcicki to nowa szefowa serwisu YouTube. Córka emigranta z ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.