porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Karczma u Bartka w odcinku Kuchennych rewolucji. Jaka jest KUCHNIA PODHALAŃSKA? Podhalańską karczmę "U BARTKA" Kiełbasa i korale odwiedziła Magda Gessler. Smakowała ...
Radzimy, jak zrobić jaja faszerowane na Święta Wielkanocne

Menu na WIELKANOC. Prosty przepis na jaja faszerowane z pieczarkami!

Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez jajek. Podane choćby tylko w majonezie i posypane szczypiorkiem czy rzeżuchą, wprowadzą trochę wiosny na świąteczny stół. Niewielkim wysiłkiem możemy uzyskać jeszcze lepszy efekt – faszerując jajka nadzieniem. Radzimy, jak w prosty i szybki sposób przygotować jaja faszerowane pieczarkami.

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 duże pieczarki
  • 1 ząbek czosnku 
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki majonezu 
  • sól
  • pieprz
  • sałata
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na pół. Żółtka wyjmujemy do miski i rozgniatamy widelcem. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy na oliwie z wyciśniętym czosnkiem, aż woda odparuje z grzybów. Gdy pieczarki ostygną, łączymy je z żółtkami. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majonez oraz sól i pieprz. Mieszamy. Majonez dodajemy w takiej ilości, aby farsz się ładnie połączył. Gotowym farszem napełniamy białka. Wierzch tak przygotowanych jaj dekorujemy kleksem majonezu. Połówki jajek układamy na liściach sałaty i posypujemy szczypiorkiem.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
MENU na Wielkanoc. Jak zrobić schab w sosie czosnkowo-serowym?

Na wielkanocnym stole tradycyjnie gości wieprzowina. Oprócz białej kiełbasy i szynki chętnie jemy schab. Oto przepis na smaczny wielkanocny schab.

Jak zrobić sernik? Podajemy tradycyjny polski przepis Jak zrobić sernik? Podajemy tradycyjny polski przepis

Czy znasz przepis na tradycyjny polski sernik? Oto i on. Ze zmielonego twarogu, z rodzynkami i skórką pomarańczy. Na kruchym cieście i z dekoracyjną "kratką" na wierzchu. Wypróbuj, a się nie...

Aktualizacja: 29.03.2013 19:29
Autor: Maria Olczak
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Ignacy Karpowicz: kim jest? Co osiągnął?
Ignacy Karpowicz: kim jest? Co osiągnął?

Od kilku dni trwa publiczna wojna Kingi Dunin i Ignacego ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.