porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Kruche babeczki - tarteletki faszerowane boczkiem [PRZEPIS NA WIELKANOC]
Kruche babeczki - tarteletki faszerowane boczkiem [PRZEPIS NA WIELKANOC] Na śniadanie wielkanocne oprócz tradycyjnych jajek faszerowanych możemy przygotować też ...
Przepis na pieczonego indyka z nadzieniem z rodzynek i migdałów.

Indyk na wielkanocny obiad [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Pieczenie indyka w całości to nie lada wyzwanie, ale warto spróbować choć raz przygotować to danie. Świetnie będzie i wyglądać, i smakować podczas świątecznego obiadu wielkanocnego!
Indyk na wielkanocny obiad [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Pieczony indyk to idealne danie na wielkanocny obiad.

fot.: Photos.com

Pieczony indyk pewnie każdemu kojarzy się z amerykańskim świętem dziękczynienia. Wówczas to w wielu domach pojawia się na stole ogromny pieczony indyk, który dopiero na stole jest krojony i podawany gościom. Przygotowanie takiej potrawy może wydawać się pracochłonne i trudne, ale nie taki diabeł straszny. Najlepiej do tego nadaje się mięso z indyczki, bo jest ciut mniejsze i ma delikatniejsze mięso. Podajemy przepis na pieczonego indyka z nadzieniem z rodzynek i migdałów.

Przepis na pieczonego indyka z nadzieniem z rodzynek i migdałów

Składniki:

  • 2,5 kg indyczka (gotowej do pieczenia)

  • 2 kostki masła

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • sól

Farsz:

  • 150 ml mleka

  • 200 g wątróbek drobiowych

  • 5-6 jaj

  • 150 g czerstwej bułki

  • 50 g rodzynek

  • 50g migdałów

  • 2 łyżki cukru

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Indyczkę w całości namoczyć w osolonej wodzie na noc. Następnego dnia osuszyć, natrzeć solą zarówno na wierzchu, jak i w środku. Odstawić na około 2h. W tym czasie przygotować klarowane masło. Do rondla włożyć dwie kostki masła, ząbki czosnku i skórkę pomarańczową. Rozpuścić i na najmniejszym ogniu podgrzewać, aż masło stanie się klarowne (zdejmować co jakiś czas szum z wierzchu). Odcedzić i przelać do strzykawki. Tak przygotowane masło wstrzykiwać pod skórę indyczki w różnych miejscach.

>>> Przepisy na Wielkanoc [KLIKNIJ po WIĘCEJ!]

W maszynce zmielić wątróbkę, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Do zmielonej masy dodać żółtka wymieszane z 9 łyżkami miękkiego masła. Namoczone rodzynki dodać do masy wraz z obranymi migdałami. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Ubite na sztywno białka delikatnie połączyć z masą. Nadzieniem nafaszerować indyczkę. Zszyć nitką. Całość nasmarować masłem i włożyć do torby foliowej. Włożyć do lodówki na noc, a kolejnego dnia upiec: najpierw przez 1h w 220ºC, a następnie kolejne 2-3 h w 100ºC. Podczas pieczenia podlewać masłem, które będzie się wytapiało. Smacznego.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Wielkanoc. Przepis na zapiekane jajka. Jak przygotować jajka w panierce? Wielkanoc. Przepis na zapiekane jajka. Jak przygotować jajka w panierce?

Jajka w panierce to tegoroczny przebój wielkanocny. Jajka smażone w panierce mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecamy je z kiełbaskami chorizo dzięki czemu nabiorą ostrego smaku....

Biała kiełbasa ze śliwkami [PRZEPIS na WIELKANOC] Biała kiełbasa ze śliwkami [PRZEPIS na WIELKANOC]

Białej kiełbasy, choć nie wygląda zbyt apetycznie, nie może zabraknąć w żurku wielkanocnym. Żur to nie jedyne zastosowanie białej kiełbasy, świetnie smakuje również zapiekana ze śliwkami. Podajemy...

Jak zrobić domowy pasztet? PRZEPIS na WIELKANOC Jak zrobić domowy pasztet? PRZEPIS na WIELKANOC

Nadaje się na świąteczny stół, jak i do codziennych kanapek. Oto sprawdzony przepis na przepyszny pasztet domowy, przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Nigdy nie jadłem lepszego!

Aktualizacja: 28.03.2015 12:45
Autor:
  • Komentarze
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Ewelina Kopic kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Ewelina Kopic, telewizyjna prezenterka, odeszła z telewizji. Na bielactwo zachorowała ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.