porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Kruche babeczki - tarteletki faszerowane boczkiem [PRZEPIS NA WIELKANOC]
Kruche babeczki - tarteletki faszerowane boczkiem [PRZEPIS NA WIELKANOC] Na śniadanie wielkanocne oprócz tradycyjnych jajek faszerowanych możemy przygotować też ...
Przepis na pieczonego indyka z nadzieniem z rodzynek i migdałów.

Indyk na wielkanocny obiad [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Pieczenie indyka w całości to nie lada wyzwanie, ale warto spróbować choć raz przygotować to danie. Świetnie będzie i wyglądać, i smakować podczas świątecznego obiadu wielkanocnego!
Indyk na wielkanocny obiad [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Pieczony indyk to idealne danie na wielkanocny obiad.

fot.: Photos.com

Pieczony indyk pewnie każdemu kojarzy się z amerykańskim świętem dziękczynienia. Wówczas to w wielu domach pojawia się na stole ogromny pieczony indyk, który dopiero na stole jest krojony i podawany gościom. Przygotowanie takiej potrawy może wydawać się pracochłonne i trudne, ale nie taki diabeł straszny. Najlepiej do tego nadaje się mięso z indyczki, bo jest ciut mniejsze i ma delikatniejsze mięso. Podajemy przepis na pieczonego indyka z nadzieniem z rodzynek i migdałów.

Przepis na pieczonego indyka z nadzieniem z rodzynek i migdałów

Składniki:

  • 2,5 kg indyczka (gotowej do pieczenia)

  • 2 kostki masła

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • sól

Farsz:

  • 150 ml mleka

  • 200 g wątróbek drobiowych

  • 5-6 jaj

  • 150 g czerstwej bułki

  • 50 g rodzynek

  • 50g migdałów

  • 2 łyżki cukru

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Indyczkę w całości namoczyć w osolonej wodzie na noc. Następnego dnia osuszyć, natrzeć solą zarówno na wierzchu, jak i w środku. Odstawić na około 2h. W tym czasie przygotować klarowane masło. Do rondla włożyć dwie kostki masła, ząbki czosnku i skórkę pomarańczową. Rozpuścić i na najmniejszym ogniu podgrzewać, aż masło stanie się klarowne (zdejmować co jakiś czas szum z wierzchu). Odcedzić i przelać do strzykawki. Tak przygotowane masło wstrzykiwać pod skórę indyczki w różnych miejscach.

>>> Przepisy na Wielkanoc [KLIKNIJ po WIĘCEJ!]

W maszynce zmielić wątróbkę, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Do zmielonej masy dodać żółtka wymieszane z 9 łyżkami miękkiego masła. Namoczone rodzynki dodać do masy wraz z obranymi migdałami. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Ubite na sztywno białka delikatnie połączyć z masą. Nadzieniem nafaszerować indyczkę. Zszyć nitką. Całość nasmarować masłem i włożyć do torby foliowej. Włożyć do lodówki na noc, a kolejnego dnia upiec: najpierw przez 1h w 220ºC, a następnie kolejne 2-3 h w 100ºC. Podczas pieczenia podlewać masłem, które będzie się wytapiało. Smacznego.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Babka imbirowa - przepis na Wielkanoc i nie tylko Babka imbirowa - przepis na Wielkanoc i nie tylko

Słodkie mazurki, puszyste serniki, strucle owocowe i oczywiście baby to ciasta, bez których stół wielkanocny nie może się obyć. Te ostatnie wypiekane były od pokoleń. Do dziś przetrwały tradycyjne...

Biała kiełbasa ze śliwkami [PRZEPIS na WIELKANOC] Biała kiełbasa ze śliwkami [PRZEPIS na WIELKANOC]

Białej kiełbasy, choć nie wygląda zbyt apetycznie, nie może zabraknąć w żurku wielkanocnym. Żur to nie jedyne zastosowanie białej kiełbasy, świetnie smakuje również zapiekana ze śliwkami. Podajemy...

Żur w chlebie - przepis na Wielkanoc Żur w chlebie - przepis na Wielkanoc

Żur staropolski to tradycyjna potrawa przyrządzana na Wielkanoc. Ta charakterystyczna zupa na bazie zakwasu najczęściej podawana jest z białą kiełbasą i ugotowanym jajkiem. Zaskoczmy naszą rodzinę i...

Aktualizacja: 28.03.2015 12:45
Autor:
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
PAWEŁ PAWLIKOWSKI: kim jest reżyser filmu „Ida”?
PAWEŁ PAWLIKOWSKI: kim jest reżyser filmu „Ida”?

Paweł Pawlikowski urodził się w Polsce, ale jako 14-latek wyjechał ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.