porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Robot kuchenny, blender, malakser - co to jest i do czego służy?
Robot kuchenny, blender, malakser - co to jest i do czego służy? Podręczny i funkcjonalny sprzęt AGD do kuchni ułatwi gotowanie i ...
Zielona, czarna, czerwona czy biała - którą wybrać?

HERBATA. Jakie są rodzaje herbaty?

Na świecie jest wiele rodzajów herbaty - przedstawiamy właściwości tych najpopularniejszych czyli czarnej, czerwonej, białej i zielonej. Warto wiedzieć, że herbata może obniżyć ciśnienie, zawiera wiele witamin i soli minerlanych, pobudza trawienie... 
HERBATA. Jakie są rodzaje herbaty?

Herbata jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Przeczytaj, jakie właściwości mają najpopularniejsze herbaty świata.

fot.: Photos.com

Czarna herbata

Jest najpopularniejsza i najczęściej spożywana wśród herbat. Otrzymuje się ją z liście ostrokrzewu, które po zwiędnięciu są poddawane fermentacji. Napar z czarnej herbaty ma intensywny ciemny lub czerwony kolor. Ten rodzaj herbaty produkuje się na plantacjach w Indiach, Afryce i Chinach. Szczególnie cenione są herbaty z indyjskich prowincji Darjeeling, Cejlon i lankijski Asam. Czarną herbatę parzy się przez 3-5 min w temperaturze 95 stopni C.

Zielona herbata

Jest bardzo ceniona ze względu na właściwości zdrowotne - ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, zmniejsza poziom cholesterolu i zapobiega nowotworom. Zawiera też dużo witamin B, C i E oraz soli mineralnych i garbników. Zieloną herbatę również otrzymuje się z liści ostrokrzewu, ale po zwiędnięciu są one jedynie suszone. Napar ma barwę jasnożółtą, ale jest bardziej gorzki niż ten z czarnej herbaty. Zieloną herbatę parzy się w temperaturze 60-80 stopni C do 3 min. Można ją parzyć trzy razy, przy czym najbardziej wartościowy jest drugi napar.   

Czerwona herbata

W jej przypadku proces fermentacji jest krótszy niż czarnej herbaty. Czerwona herbata jest wytwarzana m.in. w Chinach i na Tajwanie. Napar z niej ma intensywny, nieco korzenny aromat. Również ta herbata wpływa pozytywnie na nasz organizm - obniża ciśnienie krwi, pobudza procesy trawienne, poprawia pamięć, wspomaga pracę wątroby, zawiera też wiele mikroelementów i związków mineralnych. Parzy się ją wielokrotnie w temperaturze 95 stopni C przez mniej więcej 3 min.

Biała herbata

Jest to najlepszy gatunek herbaty produkowany na niewielką skalę w Chinach. Zbiór pączków białej herbaty odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się do życia. Jej liście są poddawane jedynie procesowi więdnięcia i suszenia. Najbardziej ceniona, ale też najdroższa biala herbata to Yin Zhen (Srebrna Igła) zrywana ręcznie dwa razy do roku. Białą herbatę parzy się przez 5-7 min w temperaturze około 85 stopni C. Można to robić trzykrotnie. 

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Czym się różnią rodzaje herbaty? Czym się różnią rodzaje herbaty?

W sklepach dostępne są różne rodzaje herbat, począwszy od czarnej, zielonej, czerwonej po różne, mniej znane odmiany. Czym różnią się poszczególne gatunki herbat? Jakie mają właściwości? Oto co...

Jak zaparzyć korzenną herbatę? Rozgrzej się w chłodny wieczór własnoręcznie przyrządzoną mieszanką herbacianą Jak zaparzyć korzenną herbatę? Rozgrzej się w chłodny wieczór własnoręcznie przyrządzoną mieszanką herbacianą

Własnoręczne przygotowanie aromatycznej, korzennej herbaty jest bardzo proste. Jej dodatkowy atut to cena - ta własnej roboty będzie o wiele tańsza od kupnej. Jak dobrać składniki, by nasza herbata...

Aktualizacja: 27.01.2012 16:10
Źródło: mowimyjak.pl
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Ilona Kucińska, żona Jarosława Boberka - kim jest?
Ilona Kucińska, żona Jarosława Boberka - kim jest?

Kilka miesięcy temu media obiegła plotka o rozwodzie Jarosława Boberka ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.