porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Robot kuchenny, blender, malakser - co to jest i do czego służy?
Robot kuchenny, blender, malakser - co to jest i do czego służy? Podręczny i funkcjonalny sprzęt AGD do kuchni ułatwi gotowanie i ...
Zielona, czarna, czerwona czy biała - którą wybrać?

HERBATA. Jakie są rodzaje herbaty?

Na świecie jest wiele rodzajów herbaty - przedstawiamy właściwości tych najpopularniejszych czyli czarnej, czerwonej, białej i zielonej. Warto wiedzieć, że herbata może obniżyć ciśnienie, zawiera wiele witamin i soli minerlanych, pobudza trawienie... 
HERBATA. Jakie są rodzaje herbaty?

Herbata jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Przeczytaj, jakie właściwości mają najpopularniejsze herbaty świata.

fot.: Photos.com

Czarna herbata

Jest najpopularniejsza i najczęściej spożywana wśród herbat. Otrzymuje się ją z liście ostrokrzewu, które po zwiędnięciu są poddawane fermentacji. Napar z czarnej herbaty ma intensywny ciemny lub czerwony kolor. Ten rodzaj herbaty produkuje się na plantacjach w Indiach, Afryce i Chinach. Szczególnie cenione są herbaty z indyjskich prowincji Darjeeling, Cejlon i lankijski Asam. Czarną herbatę parzy się przez 3-5 min w temperaturze 95 stopni C.

Zielona herbata

Jest bardzo ceniona ze względu na właściwości zdrowotne - ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, zmniejsza poziom cholesterolu i zapobiega nowotworom. Zawiera też dużo witamin B, C i E oraz soli mineralnych i garbników. Zieloną herbatę również otrzymuje się z liści ostrokrzewu, ale po zwiędnięciu są one jedynie suszone. Napar ma barwę jasnożółtą, ale jest bardziej gorzki niż ten z czarnej herbaty. Zieloną herbatę parzy się w temperaturze 60-80 stopni C do 3 min. Można ją parzyć trzy razy, przy czym najbardziej wartościowy jest drugi napar.   

Czerwona herbata

W jej przypadku proces fermentacji jest krótszy niż czarnej herbaty. Czerwona herbata jest wytwarzana m.in. w Chinach i na Tajwanie. Napar z niej ma intensywny, nieco korzenny aromat. Również ta herbata wpływa pozytywnie na nasz organizm - obniża ciśnienie krwi, pobudza procesy trawienne, poprawia pamięć, wspomaga pracę wątroby, zawiera też wiele mikroelementów i związków mineralnych. Parzy się ją wielokrotnie w temperaturze 95 stopni C przez mniej więcej 3 min.

Biała herbata

Jest to najlepszy gatunek herbaty produkowany na niewielką skalę w Chinach. Zbiór pączków białej herbaty odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się do życia. Jej liście są poddawane jedynie procesowi więdnięcia i suszenia. Najbardziej ceniona, ale też najdroższa biala herbata to Yin Zhen (Srebrna Igła) zrywana ręcznie dwa razy do roku. Białą herbatę parzy się przez 5-7 min w temperaturze około 85 stopni C. Można to robić trzykrotnie. 

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Yerba mate: dlaczego warto pić mate? Yerba mate: dlaczego warto pić mate?

Pijmy yerba mate! O zaletach napoju Indian wiele już napisano. Mówimy, dlaczego warto pić yerba mate i jak działa na ludzi mate.

Zimowa herbata poprawiająca nastrój. Jak przygotować?

Zimowa, domowa herbatka z pachnącą pomarańczą, nutą rozgrzewających goździków i sokiem malinowym zaczaruje nasze zmysły i wprowadzi w dobry nastrój. Jak zrobić taką herbatę?

Czym się różnią rodzaje herbaty? Czym się różnią rodzaje herbaty?

W sklepach dostępne są różne rodzaje herbat, począwszy od czarnej, zielonej, czerwonej po różne, mniej znane odmiany. Czym różnią się poszczególne gatunki herbat? Jakie mają właściwości? Oto co...

Aktualizacja: 27.01.2012 16:10
Źródło: mowimyjak.pl
  • Komentarze(3)
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Krzysztof Domarecki, milioner - kim jest? Kto chce kupić polskie kopalnie?

Krzysztof Domarecki to jeden z najbogatszych Polaków i twórca jednej ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.