porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
GRILL. Jakie ryby można grillować?
GRILL. Jakie ryby można grillować? Mięso ryb wymaga dużo krótszego czasu grillowania nawet niż delikatne ...
Grillowanie może być inspirujące, szczególnie jeśli skorzystamy z nowych przepisów

Czy znasz przepisy na nietypowe DANIA Z GRILLA? Poznaj 4 nowe dania i 3 nowe dodatki!

Na rozgrzewkę przed sezonem grillowym warto wypróbować nowe, mniej znane dania z grilla.  Poznaj nowe przepisy na dania z grilla i zaskocz biesiadników na pierwszym spotkaniu przy ruszcie!
Czy znasz przepisy na nietypowe DANIA Z GRILLA? Poznaj 4 nowe dania i 3 nowe dodatki!

Jeden z nowych proponowanych przez nas przepisów to kurczak cytrynowy

fot.: Photos.com

Kurczak cytrynowy

Przygotowanie: ok. 30 minut Porcje: 2

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka

  • 1 cytryna

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso umyj i jeżeli jest dość grube, to przetnij je w poprzek, oprósz solą i pieprzem. Cytrynę sparz wrzątkiem, przetnij na pół i wyciśnij do miseczki sok, następnie zetrzyj odrobinę skórki i wybierz łyżeczką miąższ. Teraz dodaj do cytryny drobno posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę i wymieszaj. Przygotowane wcześniej mięso włóż do woreczka plastikowego i wlej cytrynową marynatę. Potrząśnij kilka razy i włóż do lodówki na co najmniej 10 minut.

Piecz mięso na rozgrzanym grillu: około 5 minut z każdej strony (aż pojawią się ciemne paski na każdej ze stron kurczaka). Do kurczaka cytrynowego świetnie pasuje pesto z orzechów laskowych...

Pesto z orzechów laskowych

Składniki:

  • 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów laskowych

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/2 miarki (cup) liści świeżej bazylii

  • 1/2 cytryny

  • 3 łyżki tartego parmezanu

  • 5 łyżek oliwy sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Orzechy zrumień na suchej patelni, przełóż do pojemnika blendera lub robota kuchennego (food processor), dodaj czosnek, bazylię, sok z cytryny, parmezan, oliwę, pieprz i sól. Zmiksuj na jednolitą masę. Podawaj na wierzchu kurczaka lub w miseczce - tak, by każdy mógł sobie maczać kawałki mięsa.

Szaszłyki z kurczaka w paście z papryki, z sosem ziołowo-kokosowym

Przygotowanie: ok. 30 minut Porcje: 4

Składniki: 

  • 1/2 kg piersi z kurczaka

  • 1 zielona papryka

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru

  • 1 pęczek kolendry

  • 1 pęczek mięty

  • 1 łyżka soku z limonki

  • 1 łyżka oliwy

  • 1/2 zielonej cukini

  • 5 łyżek mleka kokosowego

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

  • dodatkowa oliwa

Sposób przygotowania:

Mięso umyj, osusz i odstaw na bok. W międzyczasie przygotuj pastę paprykową: paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, oprósz solą i wysmaruj oliwą. Grilluj przez około 10 minut z każdej strony zmięknie, a skórka ściemnieje. Zawiń w woreczek foliowy (lub włóż do słoika) i po kilku minutach wyjmij i usuń skórkę. Zgrillowaną paprykę pokrój na kawałki i umieść w pojemniku blendera, dodaj pokrojony czosnek, połowę imbiru, połowę listków mięty i kolendry, sok z limonki i oliwę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksuj. Tak przygotowaną pastę rozsmaruj na mięsie. Następnie zawiń piersi z kurczaka w roladki, przekrój w poprzek nadziej na patyczki szaszłyków w miejscu łączenia. Skrop oliwą i piecz na gorącym grillu - około 5 minut z każdej strony. Wspaniałym smakowym dopełnieniem do tych szaszłyków jest oryginalny sos ziołowo-kokosowy.

Sos ziołowo-kokosowy - przygotowanie

Do blendera włóż pokrojoną w kostkę cukinię, resztę listków mięty, kolendry i imbiru. Wlej mleko kokosowe, delikatnie dopraw solą i pieprzem, miksuj tak długo aż uzyskasz gęsty, jednolity sos.

Szaszłyki z łososia i ziemniaków

Przygotowanie: ok. 30 minut Porcje: 4

Składniki:

  • 1/2 kg młodych, małych ziemniaków

  • 1 kg filetów z łososia

  • 4 łyżeczki kuminu

  • 3 łyżeczki nasion kolendry

  • 1 cytryna (zetrzeć skórkę)

  • 1 żółta cukinia

  • 1 zielona cukinia

  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Umyj dokładnie ziemniaczki i obgotuj w lekko osolonej wodzie - mają być lekko twarde. Kiedy lekko przestygną pokrój je na kawałki (według uznania - krążki, ćwiartki, itp.). Teraz umyj rybę (jeżeli ma skórę lub trochę ości, to je usuń). W moździerzu (lub w małym blenderze) rozetrzyj kumin z kolendrą. Teraz natrzyj łososia skórką z cytryny oraz przygotowaną mieszanką ziołową, pokrój w dużą kostkę. Cukinie przekrój wzdłuż, wydrąż nasiona i pokrój na kawałki. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj przemiennie łososia, ziemniaki i cukinię. Każdego szaszłyka posmaruj delikatnie oliwą i piecz przez około 2 minuty z każdej strony.

Orientalne szaszłyki z tuńczyka

Przygotowanie: ok. 40 minut Porcje: 4

Składniki:

  • 1 kg filetu ze świeżego tuńczyka

  • 1 czerwona papryka

  • 1 cebula

  • 1 łyżka natki pietruszki

    Marynata:

  • 2 łyżki drobno startego świeżego imbiru

  • 3 łyżki octu ryżowego

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki oleju sezamowego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżeczka chilli w płatkach

  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w miseczce. Tuńczyka pokrój na średniej wielkości kawałki, przełóż do misy i zalej marynatą. Odstaw na minimum 30 minut. W międzyczasie pokrój paprykę oraz cebulę na dość duże kawałki. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków na przemian tuńczyka z warzywami. Grilluj na średnio rozgrzanym grillu, często przewracając, aż szaszłyki ładnie się zrumienią z każdej strony (10 do 15 minut). Przed samym podaniem posyp szaszłyki natką pietruszki.

Szybka marynata do mięsa

Składniki:

  • 1/2 miarki gęstego octu balsamicznego

  • 2/3 miarki oliwy

  • 2 gałązki świeżego rozmarynu (oderwać listki)

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka płynnego miodu

Sposób przygotowania:

W dużej (niemetalowej!) misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny rozmaryn, czosnek oraz połowę miodu. Tak przygotowaną marynatą wysmaruj dokładnie mięso. Najlepiej jeżeli zamarynujesz mięso dzień przed grillowaniem, tak aby przez noc postało w lodówce. W czasie pieczenia, smaruj mięso pozostałą marynatą połączoną z resztą miodu.

Szybka marynata do ryby

Składniki:

  • 3 łyżki drobno startego imbiru

  • 3 łyżki soku z limonki

  • 6 łyżek sosu sojowego

  • 2 łyżki nasion sezamu

  • 1 łyżka oleju sezamowego

  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

W niemetalowej misce wymieszaj imbir, sok z limonki, sos sojowy, nasiona sezamu, olej sezamowy i miód. W tak przygotowanej marynacie namocz rybę i odstaw na co najmniej pół godziny. Smacznego!

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
GRILL PRZEPISY Jak przyrządzać ryby z grilla? Jak dobrze zgrillować ryby?  GRILL PRZEPISY Jak przyrządzać ryby z grilla? Jak dobrze zgrillować ryby?

Ryby z grilla to prawdziwy rarytas. Nie każdy jednak wie, co zrobić, by były dopieczone, delikatne w smaku i nie rozpadały się na ruszcie. Oto najważniejsze zasady grillowania ryb! 

GRILL. Co najchętniej grillujemy? Czy dominuje mięso, czy jadamy również lżejsze dania z grilla?

Grillowanie najczęściej kojarzy się z tak przyrządzonym mięsem i to je najchętniej przypiekają na grillu nasi rodacy. W ostatnich latach konkurencją dla kiełbaski lub kurczaka z grilla stały się...

GRILL. Mówimy, jak zrobić pyszne szaszłyki z wieprzowiny. Poznaj przepis na grillowane szaszłyki GRILL. Mówimy, jak zrobić pyszne szaszłyki z wieprzowiny. Poznaj przepis na grillowane szaszłyki

Na grill nadaje się nie tylko karkówka, kiełbasa, kaszanka i skrzydełka. Zrób szaszłyki z wieprzowiny na grillu, a na pewno zabłyśniesz na majówkowym grillowaniu. Poznaj przepis na szaszłyki...

Aktualizacja: 15.08.2012 22:43
Autor: Adam Jagusiak
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Jessica Mercedes – kim jest popularna blogerka modowa? [VIDEO]
Jessica Mercedes – kim jest popularna blogerka modowa? [VIDEO]

Młodziutka blogerka Jessica Mercedes jest jedną z najbardziej kontrowersyjnych osobowości ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.