porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak ugotować doskonałą zupę rybną? Podajemy dobry przepis
Jak ugotować doskonałą zupę rybną? Podajemy dobry przepis Mamy dostęp do morza, ciągle jeszcze mnóstwo czystych rzek i ...
Gęsina nie jest tania - zaniżona cena świadczy o tym, że mięso jest złej jakości.

Gdzie kupić MIĘSO Z GĘSI? Czy lepsza gęś świeża czy mrożona?

Gęsina to tradycyjne polskie mięso, wyjątkowo smaczne i zdrowe. Zanim jednak podamy je na stół, trzeba gęś kupić. Czy lepsza jest gęś świeża, czy mrożona? Jaka lepiej się piecze i smakuje?
Gdzie kupić MIĘSO Z GĘSI? Czy lepsza gęś świeża czy mrożona?

Mięso gęsi mrożonej, jest bardziej kruche niz świeżej i krócej się piecze.

fot.: Photos.com

Gęsina zawiera mało tłuszczu oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływające na serce. Mrożoną gęś, najczęściej w całości ważącą ok. 4 kilogramów, możemy kupić przez cały rok. Dostępna jest głównie w supermarketach.

Jednak dużo smaczniejsza jest gęsina świeża, zwłaszcza od połowy października do połowy stycznia. Można ją kupić na bazarach i targowiskach, bezpośrednio u hodowców lub małych sklepach ze zdrową żywnością. Jedną z najlepszych w Polsce jest ferma w Kołudzie Wielkiej (woj. kujawsko - pomorskie).

Kupując gęś warto sprawdzić, czym była karmiona, czy pochodzi z tak zwanego wolnego wybiegu, czy hodowca ma certyfikaty jakości. Cena nie może być zbyt niska. Jej zaniżenie może oznaczać, że gęsina jest złej jakości.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
W jakim naczyniu najlepiej piec gęś? W jakim naczyniu najlepiej piec gęś?

Gęś jest ptakiem hodowlanym, jednak w kulinariach jest zaliczana do dziczyzny. A to dlatego, że jest ptakiem tzw. wolnego chowu - nie urośnie w klatce i do tego, by cieszyła się dobrym zdrowiem (i...

Jak odratować przypalony garnek? Jak odratować przypalony garnek?

Przypaliłaś garnek i nie masz pojęcia jak go wyczyścić. Woda z solą, ryż, cola lub soda oczyszczona powinny ci pozbyć się problemu raz na zawsze.

Jak przygotować nalewkę?

Chcesz przyjąć gości własnoręcznie przygotowanym trunkiem, ale nie potrafisz się do tego zabrać? Zrobienie nalewki nie jest trudne. Wymaga jedynie cierpliwości oraz przestrzegania kilku podstawowych...

Aktualizacja: 05.03.2014 11:22
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Tadeusz Muller, syn Magdy Gessler. Kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Tadeusz Muller, syn Magdy Gessler. Kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Dzięki intensywnemu promowaniu Magdy Gessler, znamy już córkę znanej restauratorki ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.