porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Wątróbki z gęsi - co można z nich zrobić?
Wątróbki z gęsi - co można z nich zrobić? Wątróbki z gęsi najczęściej kojarzą się nam z pasztetem, albo ...
Gęsina nie jest tania - zaniżona cena świadczy o tym, że mięso jest złej jakości.

Gdzie kupić MIĘSO Z GĘSI? Czy lepsza gęś świeża czy mrożona?

Gęsina to tradycyjne polskie mięso, wyjątkowo smaczne i zdrowe. Zanim jednak podamy je na stół, trzeba gęś kupić. Czy lepsza jest gęś świeża, czy mrożona? Jaka lepiej się piecze i smakuje?
Gdzie kupić MIĘSO Z GĘSI? Czy lepsza gęś świeża czy mrożona?

Mięso gęsi mrożonej, jest bardziej kruche niz świeżej i krócej się piecze.

fot.: Photos.com

Gęsina zawiera mało tłuszczu oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływające na serce. Mrożoną gęś, najczęściej w całości ważącą ok. 4 kilogramów, możemy kupić przez cały rok. Dostępna jest głównie w supermarketach.

Jednak dużo smaczniejsza jest gęsina świeża, zwłaszcza od połowy października do połowy stycznia. Można ją kupić na bazarach i targowiskach, bezpośrednio u hodowców lub małych sklepach ze zdrową żywnością. Jedną z najlepszych w Polsce jest ferma w Kołudzie Wielkiej (woj. kujawsko - pomorskie).

Kupując gęś warto sprawdzić, czym była karmiona, czy pochodzi z tak zwanego wolnego wybiegu, czy hodowca ma certyfikaty jakości. Cena nie może być zbyt niska. Jej zaniżenie może oznaczać, że gęsina jest złej jakości.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Gęsina - przepis na zupę z podrobów i gęś pieczoną Gęsina - przepis na zupę z podrobów i gęś pieczoną

Zima to najlepsza pora na gęsinę. Mięso gęsi o tej porze jest najsmaczniejsze. Jest zdrowe i smaczne, a smalec, który zostaje po pieczeniu (przechowany w zamrażarce) warto wykorzystywać w swojej...

Jak przygotować pyszną gęś? Przepis Jolanty Fedak Jak przygotować pyszną gęś? Przepis Jolanty Fedak

Polecamy doskonały przepis na pyszną gęś z jabłkami. Przepis opracowała Jolanta Fedak, była minister pracy i polityki społecznej. Gęś pieczona z jabłkami przypadnie do gustu wszystkim uczestnikom...

Gęsina w dzień św. Marcina - dlaczego jest wtedy najsmaczniejsza? Gęsina w dzień św. Marcina - dlaczego jest wtedy najsmaczniejsza?

Nikt nie ma wątpliwości, że 11 listopada do data znamienna – Narodowe Święto Niepodległości. To również dzień imienin Marcina, a na św. Marcina na stołach powinna pojawić się gęsina. Dlaczego?

Aktualizacja: 08.11.2014 22:34
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Olga Wasilewska, autorka artykułu o Kamilu Durczoku

Olga Wasilewska to dziennikarka która wstrząsnęła środowiskiem madialnym za sprawą ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.