porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Przepisy Magdy Gessler z programu Kuchenne Rewolucje: SCHAB W MLEKU - jak zrobić? Przepisy Magdy Gessler są zawsze synonimem dobrego smaku, domowych dań ...
FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z KARMELEM WEDŁUG PRZEPISU MAGDY GESSLER!

Francuska zupa cebulowa WEDŁUG PRZEPISU MAGDY GESSLER! Zobacz przepis na idealną zupę cebulową!

Poszukujesz przepisu na idealną zupę cebulową? Podajemy przepis na idealną zupę cebulową według Magdy Gessler. Zrób u siebie w domu kuchenną rewolucję i skorzystaj z naszego przepisu - zupa cebulowa Magdy Gessler. Przepisy na zupa cebulowa Magdy Gessler
Francuska zupa cebulowa WEDŁUG PRZEPISU MAGDY GESSLER! Zobacz przepis na idealną zupę cebulową!

Zupa cebulowa jest aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca - jeśli podamy ją z grzankami lub zapieczemy z serem w piekarniku.

fot.: Photos.com

Wywar z trzech rodzajów mięsa, wytrawne białe wino, karmel, lekko ciągnący się ser żółty i miękkie, ale chrupiące grzaneczki to przepis na doskonałą francuską zupę cebulową według Magdy Gessler. W jednym z odcinków KUCHENNYCH REWOLUCJI Magda Gessler podała restauracji w Nowym Sączu przepis na idealną francuską zupę cebulową z karmelem. Podajemy przepis na francuską zupę cebulową prosto z karty restauracji "Laboratorium Pizzy" w Nowym Sączu.

Składniki na francuską zupę cebulową z karmelem według przepisu Magdy Gessler

Do tradycyjnej zupy cebulowej Magda Gessler wprowadziła kilka składników, które dodają jej niepowtarzalnego smaku. Wśród podstawowych składników znajdują się między innymi:

  • włoszczyzna
  • wołowina, wieprzowina i mięso drobiowe na wywar
  • 4-5 dużych cebul
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, owoc jałowca i liść lubczyku
  • cukier
  • białe wytrawne lub półwytrawne wino
  • 30 dkg sera żółtego (Gruyere lub Mazdamer)
  • grzanki z bułki paryskiej.

Z mięsa i włoszczyzny należy najpierw przygotować wywar, a następnie połączyć z resztą składników i zapiec w piekarniku. 

Sposób przygotowania francuskiej zupy cebulowej z karmelem według przepisu Magdy Gessler

Bazą dla każdej zupy, także francuskiej zupy cebulowej według Magdy Gessler, jest wywar warzywno-mięsny. Sławna restauratorka radzi, żeby niezdrowe i niesmaczne kostki rosołowe zastąpić rosołem z trzech rodzajów mięs: wołowiny, wieprzowiny i drobiu. W tym celu, w przygotowanym odpowiednio wcześniej naczyniu należy ułożyć obraną i umytą włoszczyznę i trzy rodzaje mięs. Składniki zalać wodą, doprawić solą, pieprzem, wrzucić kilka listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego. Sekretnymi przyprawami Magdy Gessler są liście lubczyku i owoce jałowca, które również należy dodać do wywaru i następnie gotować go przez minimum 2-3 godziny. Następnie wywar trzeba dokładnie odcedzić.

Gdy wywar będzie już gotowy, trzeba zająć się cebulą. W tym celu cebule obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Cebula będzie miała lepszy smak, gdy będziemy ją smażyć na maśle. Ulubioną przyprawą Magdy Gessler jest też wytrawne wino, które dodaje niemal do każdej swojej zupy. Tak i tym razem, gdy cebula się zeszkli, należy wlać na patelnię kieliszek wina i odrobinę wywaru. W takim sobie cebulę dusimy kilka minut, a później przekładamy do innego garnka i zalewamy resztą wywaru. Taki wywar gotujemy około pół godziny, żeby cebula się nie rozgotowała.

W trakcie, gdy zupa będzie się gotowała możemy przygotować polecany przez Magdę Gessler karmel. Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzuć około 5 łyżek cukru. Gdy cukier się rozpuści, skarmelizuje i nabierze brązowego odcienia wlej go do zupy. Początkowo karmel się "skawali", jednak w trakcie gotowania ładnie połączy się z zupą.

Ostatnim etapem przygotowania pysznej francuskiej zupy cebulowej według przepisu Magdy Gessler z "Kuchennych rewolucji" jest jej zapieczenie. W tym celu przelej zupę do żaroodpornego naczynia, na wierzchu połóż grzanki i posyp wszystko startym żółtym serem. Zupę włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika dosłownie na 5-10 minut, aż ser się rozpuści.

Smacznego! 

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
PIZZA łącka według PRZEPISU MAGDY GESSLER z "Kuchennych rewolucji" w Nowym Sączu - jak przyrządzić pizzę z sosem śliwkowym? PIZZA łącka według PRZEPISU MAGDY GESSLER z "Kuchennych rewolucji" w Nowym Sączu - jak przyrządzić pizzę z sosem śliwkowym?

W odcinku "Kuchennych rewolucji" zrealizowanym w Nowym Sączu Magda Gessler uczyła kucharzy restauracji Laboratorium Pizzy piec doskonałą pizzę. Specjalnie dla kulinarnych smakoszy zamieszczamy...

Dorsz w zielonym sosie A LA MAGDA GESSLER. Jak przygotować pysznego dorsza z KUCHENNYCH REWOLUCJI MAGDY GESSLER? Dorsz w zielonym sosie A LA MAGDA GESSLER. Jak przygotować pysznego dorsza z KUCHENNYCH REWOLUCJI MAGDY GESSLER?

W jednym z odcinków KUCHENNYCH REWOLUCJI, słynna restauratorka i celebrytka, Magda Gessler odwiedziła restaurację o nazwie Fregata. Zobacz, jakie zmiany w menu zaproponowała Magda Gessler i jak...

Przepisy Magdy GESSLER z programu Kuchenne Rewolucje - jak zrobić KLOPSIKI w sosie koperkowym?

W programie "Kuchenne Rewolucje" Magda Gessler zdradziła, jak przygotować pyszne klopsiki w sosie koperkowym. Sprawdź przepis.

Aktualizacja: 07.06.2013 13:13
Autor: Kuchareczka
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Tomasz P. - zatrzymany przez CBA szef gabinetu Hanny Zdanowskiej?
Kim jest Tomasz P. - zatrzymany przez CBA szef gabinetu Hanny Zdanowskiej?

Środy 10 grudnia 2014 roku Tomasz P. na pewno zapamięta ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.