porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić faszerowanego bakłażana dla wegetarian? Bakłażan i pomidory to klasyczne połączenie warzyw, a także baza ...
Kuchnia góralska i śląska

Czym się różnią kwaśnica i kapuśniak?

Kwaśnica i kapuśniak - te dwie zupy, gotowane z kapusty bardzo często są mylone. Zobacz, czym różni się kwaśnica od kapuśniaka.

Kwaśnicę otrzymuje się z kwaszonej kapusty z dużym udziałem soku z tejże oraz mięsa i grzybów. Koniecznie musi to być baranina. Spożywa się ją zwykle z ziemniakami i/lub chlebem. Musi byc klarowana (pływać w niej mogą tylko ziemniaki i żeberko baranie). Wykluczone jest dodawanie innych warzyw. Zupa jest mocno kwaśna, tak aby tuszować smak tłuszczu pochodzący z mięsa.

Z kolei kapuśniak gotuje się z kwaszonej kapusty, wody z kapusty, mięsa, grzybów i warzyw. Pływać w niej mogą kawałki mięsa, żeberko, kawałki kapusty, ziemniaki, inne warzywa i grzyby (niekoniecznie wszystko). Jest zupą średnio kwaśną.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak przygotować domową przyprawę do zup? Jak przygotować domową przyprawę do zup?

Dostępne w handlu kostki rosołowe niewątpliwie dodają smaku potrawom, ale niestety mają bardzo dużo chemii. Zdecydowanie lepiej dla naszego zdrowia będzie samodzielne przygotowanie takiej przyprawy.

Grochowa przecierana z kluseczkami - jak zrobić? Grochowa przecierana z kluseczkami - jak zrobić?

Grochówka niewątpliwie należy do sycących i rozgrzewających zup. Jesień i zima to pora odpowiednia na gotowanie tego typu zup. Grochówka gęsta i zawiesista, pachnąca czosnkiem i wędzonką stanowi...

Sezon na truskawki. Jak zrobić chłodnik truskawkowy na miodzie? Sezon na truskawki. Jak zrobić chłodnik truskawkowy na miodzie?

Sezon zarówno na truskawki oraz na chłodniki trwa. Warto więc może połączyć jedno z drugim i zrobić słodki, ale przełamany słoną nutą chłodnik truskawkowy. Jak zrobić chłodnik z truskawek?

Aktualizacja: 24.01.2012 09:01
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
 Edyta Bielak-Jomaa - kim jest? Co o niej wiemy? [KARIERA, RODZINA]
Edyta Bielak-Jomaa - kim jest? Co o niej wiemy? [KARIERA, RODZINA]

Edyta Bielak-Jomaa będzie nowym Generalnym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych. Podczas ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.