porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Kiedy nadziewać pączki – przed smażeniem czy po?
Kiedy nadziewać pączki – przed smażeniem czy po? Pączki, zwłaszcza te własnoręcznie usmażone, to podstawa menu na tłusty ...
Pączki domowej roboty. Jakim narzędziem, jaką techniką je nadziewać?

Czym nadziewać pączki? SZPRYCA, STRZYKAWKA, ŁYŻECZKA – co najlepsze?

Nadziewanie pączków nie jest trudne, a dodatkowo ułatwią to odpowiednie narzędzia – specjalistyczna szpryca, strzykawka lekarska lub łyżeczka do kawy. Jaką techniką nadziewać domowe pączki?
Czym nadziewać pączki? SZPRYCA, STRZYKAWKA, ŁYŻECZKA – co najlepsze?

Pączki domowej roboty. Jakim narzędziem, jaką techniką je nadziewać?

fot.: Silar, CC 3.0

Szpryca lub strzykawka

Do nadziewania pączków marmoladą najlepiej użyć szprycy cukierniczej. Wystarczy napełnić ją marmoladą, którą następnie trzeba wstrzyknąć do surowego lub już usmażonego pączka. Do szprycy można wprowadzić też inne nadzienia (np. budyń czy masę smakową), którymi nadziewamy już usmażone smakołyki.

Strzykawka lekarska

Jeśli nie masz profesjonalnej szprycy, to możesz zastąpić ją dużą strzykawką (do nabycia w aptece). Z użyciem strzykawki pączki nadziewa się podobnie jak przy użyciu szprycy. Ale uwaga! Do strzykawki najlepiej wprowadzić nieco rozrzedzoną marmoladę lub dżem, a najlepiej czekoladę. Gęste nadzienie może z trudem wydostawać się ze strzykawki.

Łyżeczka do kawy lub własne palce

Jeśli nie masz żadnego urządzenia do nadziewania pączków, to spokojnie możesz wykorzystać małą łyżeczkę do kawy lub po prostu swoje palce. W ten sposób nadziewa się surowe pączki. Zanim ulepisz z ciasta kształtne kule, to wstępnie musisz je trochę rozwałkować, nałożyć tam marmoladę i uformować.

>>> Kiedy nadziewać pączki – przed smażeniem czy po? [KLIKNIJ!]

Następnie zostawiasz pączki w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jeśli chcesz zrobić pączki nadziane czekoladą, to jest na to bardzo szybki sposób. Wystarczy przed smażeniem włożyć do pączka kawałek czekolady, która rozpuści się pod wpływem temperatury.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Tłusty czwartek. BACI DI RICOTTA – jak zrobić pączki z serka ricotta? Tłusty czwartek. BACI DI RICOTTA – jak zrobić pączki z serka ricotta?

Jak przygotować pyszne baci di ricotta, czyli pączki z serka ricotta? Zobacz przepis!

Tłusty czwartek - jak zrobić ROZETKI? Tłusty czwartek - jak zrobić ROZETKI?

Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku, w którym bez wyrzutów sumienia można się zajadać do woli pysznymi słodkościami. Rozetki, czyli skandynawskie smażone ciasteczka, to jeden z przysmaków tłustego...

TŁUSTY CZWARTEK: Pączki sklepowe - czy wiesz, co jest w ich składzie? TŁUSTY CZWARTEK: Pączki sklepowe - czy wiesz, co jest w ich składzie?

Jeśli masz dylemat, czy kupić pączki czy zrobić je samodzielnie, rzuć okiem na skład pączków sklepowych. Po przeczytaniu długiej listy dodatków do żywności, które znajdują się w pączku, dylematu mieć...

Aktualizacja: 19.02.2014 15:01
  • Komentarze
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Krzysztof Janczak – Pan Yapa. Kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Krzysztof Janczak – Pan Yapa. Kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Krzysztof Janczak to polski aktor teatralno-filmowy, reżyser i scenarzysta, znany ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.