porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jakie lekkie PRZEKĄSKI są najlepsze NA UPAŁY? Podajemy PRZEPISY na SAŁATKI
Jakie lekkie PRZEKĄSKI są najlepsze NA UPAŁY? Podajemy PRZEPISY na SAŁATKI Latem z reguły nie mamy dużego apetytu, a już na ...
Tajemnice smaku chińskiej śliwki. Jak jeść owoce liczi?

Czym jest owoc LICZI? Skąd pochodzi, co warto o nim wiedzieć?

Chropowate kulki pachnące różami – przysmak chińskich cesarzy. Liczi zwane chińską śliwką idealnie ilustruje powiedzenie o subtelnym wnętrzu skrywanym chropawą powierzchownością. Pod gruzełkowatą, twardą łupinką przypominającą skórę pustynnych jaszczurek, owoce drzewa liczi skrywają delikatność.
Czym jest owoc LICZI? Skąd pochodzi, co warto o nim wiedzieć?

Owoce liczi – z czym to się je?

fot.: Sannse/Wikimedia Commons, CC 3.0

Owoc liczi – co trzeba o nim wiedzieć?

To, co kryje się pod skórką liczi, wygląda jak podłużna perła. Biała,  półprzezroczysta, miękka i delikatna galaretka, do której dostajemy się obierając owoc liczi, jest wilgotną, bardzo łatwo psującą się osnówką, w której tkwi duża, błyszcząca, ciemnobrązowa pestka. Przed wysychaniem soczystą perłową galaretkę osnówki chroni szczelny „korek” ogonka. Owoc liczi oderwany od gałązki psuje się błyskawicznie. Przechowywany w temperaturze pokojowej już po dwóch dobach traci obie swoje niezrównane cechy: smak i aromat. Przed nieświeżością wnętrza ostrzega brązowy odcień skorupki.

> > > Owoc POMELO – co to takiego? Czym jest POMARAŃCZA OLBRZYMIA? [KLIKNIJ!]

Nie mamy w sadach, ogrodach i lasach żadnych owoców, które pachniałyby lub smakowały podobnie do liczi. Smak chińskich śliwek” przypomina dżem z płatków róży, ale jest o wiele subtelniejszy. Słodki i jednocześnie orzeźwiający, delikatny, ale nie mdły. Miąższ liczi jest gładszy i bardziej śliski od miąższu winogron. Jadalne części owocu przypominają raczej owoce morza niż zwykłe owoce. Nieprzywykły język ma wrażenie, że dotyka kalmara.

Liczi – najlepsze prosto z drzewa, ale..

Najsmaczniejsze są liczi zrywane prosto z drzewa. Od momentu zerwania czas działa na niekorzyść uczty. Po zerwaniu liczi już nie dojrzewają, dlatego trzeba idealnie wyczuć moment, w którym owoce nadają się do zerwania. Liczi, które widujemy na bazarach, nie są już tak idealnie zarumienione i nie sprawiają wrażenia wilgotnych. A tak właśnie powinno wyglądać liczi, które z drzewa trafia na stół. Tysiące kilometrów podróży z Chin robią swoje. Mimo to liczi kupione na polskim bazarze smakuje nieźle. Lata doświadczeń z możliwie najdogodniejszymi warunkami transportu świeżych owoców zaowocowały eksportowaniem pełnowartościowych liczi do miejsc bardzo odległych od sadów obsypanych gronami pomarańczowych, czerwonawych lub żółtych „orzeszków”.

Owoc liczi – przyjemność, która potrafi uzależnić

W Chinach uprawiano te owoce już ponad 3700 lat temu. Cesarze z dynastii Han uważali, że świeże liczi dodają im sił i poprawiają nastrój. Kłopot polegał na tym, że dwór cesarski leżał na północy, a drzewa liczi hodowano na południu. Przez wiele lat zaufani jeźdźcy podróżujący konno, bez wytchnienia dniem i nocą przywozili liczi dla cesarzy. Bezpieczeństwo takiego transportu było sprawą wagi państwowej. Bez liczi władcy wpadali w zły nastrój i stawali się mniej odporni na infekcje. Dzisiaj wiadomo, że wystarczy zjeść pół szklanki owoców liczi, żeby dostarczyć organizmowi dzienną dawkę witaminy C. Słynnym przypadkiem przedawkowania tej witaminy jest historia nadwornego poety chińskiego władcy, który skazany na wygnanie do Kuangtung, jednego z okręgów południowych, poprawiał sobie nastrój, jedząc niemal wyłącznie liczi: 300 owoców dziennie, które dostarczały mu 4350 kJ energii, to jest dawkę zalecaną przy odchudzaniu. W miarę uzależnienia szczupły poeta był coraz weselszy, a w końcu uznał, że za sprawą niebiańskich owoców znalazł się w raju. Błogi uśmiech nie znikał z jego oblicza, nawet kiedy tracił posadę i przyjaciół. 

Owoce liczi w punktach:

• owoce liczi mają 3 cm średnicy, rosną w gronach po ok. 30 sztuk, a w zależności od odmiany są owalne lub okrągłe
do Europy owoce liczi trafiły w XVIII w.
liczi dodaje się je do mięsnych sosów, suszy uzyskując tzw. „orzechy liczi” i konserwuje w puszkach
• drzewo liczi dorasta do 30 m wysokości i może owocować 1300 lat
• liczi dziko rosną w Chinach, a od ponad 20 lat uprawiane są poza Chinami, także np. na południu Afryki, w Azji, Australii, na Florydzie i Hawajach
kwiaty drzewa liczi są drobne, żółtozielonkawe
jaskrawozielone pierzaste liście liczi wyglądają jak lakierowane 
skórka niedojrzałych liczi jest bardziej najeżona niż dojrzałych
w odpowiednich warunkach pestka liczi kiełkuje po 2 miesiącach

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak podczas zakupów wybierać owoce i warzywa? Jak kupować je w supermarkecie?

Bardziej w supermarkecie, niż osiedlowym warzywniaku musimy zwracać uwagę na to jakie produkty wybieramy. To właśnie tam częściej znajdziemy warzywa i owoce, których świeżość pozostawia...

Jak OBIERAĆ LICZI? Jak jeść liczi? Jak OBIERAĆ LICZI? Jak jeść liczi?

Owoc wygląda na niedostępny, ale do słodkiego wnętrza można dostać się bardzo łatwo. Mówimy, jak obierać liczi.

ŚLIWKI – jakie właściwości lecznicze i zdrowotne?

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, jaki wpływ na nasze zdrowie może mieć zwykła... śliwka. Niestety, ciągle śliwki są u nas niedocenianym owocem, mimo że charakteryzują się niezwykłymi...

Aktualizacja: 05.02.2014 07:39
Autor: Ewa Jablonska
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Maciej Kurzajewski? KARIERA, RODZINA
Kim jest Maciej Kurzajewski? KARIERA, RODZINA

Maciej Kurzajewski jest znany widzom TVP głównie z prezentowania sportu ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.