porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
OZNACZENIA NA JAJKACH. Na co zwracać uwagę kupując jajka? Jaki chów, jaka wielkość? Jajka są zdrowe - zawierają niemal wszystkie składniki odżywcze z wyjątkiem witaminy C, ...
Jak się nie wykosztować w te święta? Jak oszczędzić pieniądze nie oszczędzając na jakości?

Czy znasz przepis na tani i pyszny ŻUREK wielkanocny na wielkanocne śniadanie?

Przygotowujemy wielkanocne śniadanie. Zaczynamy od żurku - sycącego i pysznego. Jak go przyrządzić? Poznaj prosty przepis.

Wielkanocny żurek z białą kiełbasą

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu wołowego

  • 1 szklanka zakwaszonego żuru żytniego

  • 3/4 szklanki kwasu z ogórków

  • 40 dag białej kiełbasy

  • 3/4 szklanki gęstej śmietany

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka majeranku

  • 1-2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz do smaku

  • ewentualnie 1 łyżka utartego chrzanu

Przygotowanie:

1. Bulion podgrzej w garnku. Dodaj do niego białą kiełbasę oraz roztarty z solą czosnek.

2. Gotuj przez około 10 minut. Wyjmij kiełbasę. Wlej do bulionu kwas z ogórków i zakwaszony żur.  Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj, po czym zdejmij z ognia.

3. Śmietanę wymieszaj dokładnie z mąką (rozetrzyj ewentualne grudki). Wlej do garnka. Następnie dorzuć pokrojoną w kostkę lub plasterki białą kiełbasę oraz majeranek. Ponownie zamieszaj i chwilę gotuj.

4. Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, dopraw żurek chrzanem.

Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Możesz serwować w wydrążonym okrągłym chlebie.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak przyrządzić doskonały wielkanocny żur? Jak przyrządzić doskonały wielkanocny żur?

Żur to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce - cieszy się niegasnącą popularnością już od wieków. Aby podczas świąt Wielkiej Nocy smakował wyśmienicie, można przygotować go na domowym zakwasie....

Żurek na domowym zakwasie [PRZEPIS na WIELKANOC] Żurek na domowym zakwasie [PRZEPIS na WIELKANOC]

Dawniej gotowano żur tylko na domowym zakwasie – bo innego nie było. Dziś niewiele gospodyń wie, jak zrobić zakwas – można przecież kupić gotowy w butelce. Podpowiadamy, jak ugotować wielkanocny żur...

Żur w chlebie - przepis na Wielkanoc Żur w chlebie - przepis na Wielkanoc

Żur staropolski to tradycyjna potrawa przyrządzana na Wielkanoc. Ta charakterystyczna zupa na bazie zakwasu najczęściej podawana jest z białą kiełbasą i ugotowanym jajkiem. Zaskoczmy naszą rodzinę i...

Aktualizacja: 25.03.2015 11:12
Autor: mg
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Popek?
Kim jest Popek?

Coraz większą popularność zdobywa Popek Monster, czyli samozwańczy Król Albanii ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.