porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
OZNACZENIA NA JAJKACH. Na co zwracać uwagę kupując jajka? Jaki chów, jaka wielkość? Jajka są zdrowe - zawierają niemal wszystkie składniki odżywcze z wyjątkiem witaminy C, ...
Jak się nie wykosztować w te święta? Jak oszczędzić pieniądze nie oszczędzając na jakości?

Czy znasz przepis na tani i pyszny ŻUREK wielkanocny na wielkanocne śniadanie?

Przygotowujemy wielkanocne śniadanie. Zaczynamy od żurku - sycącego i pysznego. Jak go przyrządzić? Poznaj prosty przepis.

Wielkanocny żurek z białą kiełbasą

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu wołowego

  • 1 szklanka zakwaszonego żuru żytniego

  • 3/4 szklanki kwasu z ogórków

  • 40 dag białej kiełbasy

  • 3/4 szklanki gęstej śmietany

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka majeranku

  • 1-2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz do smaku

  • ewentualnie 1 łyżka utartego chrzanu

Przygotowanie:

1. Bulion podgrzej w garnku. Dodaj do niego białą kiełbasę oraz roztarty z solą czosnek.

2. Gotuj przez około 10 minut. Wyjmij kiełbasę. Wlej do bulionu kwas z ogórków i zakwaszony żur.  Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj, po czym zdejmij z ognia.

3. Śmietanę wymieszaj dokładnie z mąką (rozetrzyj ewentualne grudki). Wlej do garnka. Następnie dorzuć pokrojoną w kostkę lub plasterki białą kiełbasę oraz majeranek. Ponownie zamieszaj i chwilę gotuj.

4. Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, dopraw żurek chrzanem.

Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Możesz serwować w wydrążonym okrągłym chlebie.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Żur w chlebie - przepis na Wielkanoc Żur w chlebie - przepis na Wielkanoc

Żur staropolski to tradycyjna potrawa przyrządzana na Wielkanoc. Ta charakterystyczna zupa na bazie zakwasu najczęściej podawana jest z białą kiełbasą i ugotowanym jajkiem. Zaskoczmy naszą rodzinę i...

ŻUREK NA ZAKWASIE przepis. Jak zrobić żurek na naturalnym zakwasie?

Jeśli masz ochotę na rozgrzewającą zupę o wyrazistym smaku, ugotuj tradycyjny żurek na naturalnym zakwasie. To pożywna zupa idealna na chłodne dni. To również tradycyjna potrawa na wielkanocnym stole.

PRZEPISY na WIELKANOC: Jak przygotować ŻUR STAROPOLSKI?

Żur staropolski to zupa przyrządzana na bazie zakwasu charakterystyczna wielkanocna potrawa. Najczęściej podawana z białą kiełbasą i boczkiem oraz ugotowanym na twardo jajkiem. W niektórych regionach...

Aktualizacja: 25.03.2015 11:12
Autor: mg
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
GRABAŻ, Krzysztof Grabowski – kim jest? [RODZINA, KARIERA]
GRABAŻ, Krzysztof Grabowski – kim jest? [RODZINA, KARIERA]

Krzysztof "Grabaż" Grabowski to fronman znanych i lubianych kapel takich ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.