porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Tarta z truskawkami. Jak przygotować tartę z truskawkami?
Tarta z truskawkami. Jak przygotować tartę z truskawkami? Czerwiec to miesiąc truskawek zatem nie zapomnijmy o przygotowaniu smakołyków ...
Buraki czerwone - właściwości, dlaczego są zdrowe, na co pomagają czerwone buraki

Czy wiesz jakie są zalety czerwonego buraka?

Buraki odtruwają i stymulują odnowę organizmu. Można je jeść na wiele sposobów. Na surowo, gotowane, pieczone i oczywiście w formie wywaru, czyli tradycyjnego barszczu. Co dobrego mają w sobie buraki i dlaczego warto je jeść?
Czy wiesz jakie są zalety czerwonego buraka?
Buraczki czerwone to bomba witaminowa i prawdziwa spiżarnia innych zdrowych składników, dlatego warto je jeść. fot.: Photos.com

Od dawien dawna spożywano liście buraka, ale jego korzeń ponoć pierwsi docenili starożytni Rzymianie, którzy wierzyli, że intensywnie czerwony kolor dodaje sił do walki i oczyszcza krew.

Co kryją w sobie buraki?

Buraki to cenne źródło kwasu foliowego (substancja ważna dla kobiet planujących ciążę), witamin B6, B12, A i C, a także żelaza, wapnia, magnezu. Duża zawartość żelaza sprawia, że jedzenie tych warzyw zalecane jest w przypadku anemii i do poprawienia wyników morfologii krwi.

100 g korzenia buraka zawiera aż 9,5 g węglowodanów (bardzo dużo jak na warzywa) i tylko 38 kcal. Dostarczają też błonnika (2,2 g), działają więc dobroczynnie na pracę układu pokarmowego, zwłaszcza na jelita.

W burakach jest też wiele aktywnych związków. Najcenniejsze z nich to antocjany, które działają przeciwzapalnie i neutralizują wolne rodniki. Niemniej ważna jest należąca do flawonoidów (silnych antyutleniaczy) betaina, która redukuje poziom homocysteiny w organizmie – odpowiedzialnej za powstawanie miażdżycy, zwiększającej ryzyko zawału serca, osteoporozy i choroby Alzheimera,  sprzyjającej powstawaniu zakrzepów, wylewowi krwi do mózgu. Ponadto betaina usprawnia funkcjonowanie wątroby, przez co ten narząd lepiej radzi sobie z przetwarzaniem tłuszczów i oczyszczaniem organizmu z toksyn. Nieoceniona zaletą betainy jest to, że chroni nerki. Bierze też udział w wytwarzaniu karnityny i podziałach komórek.

Buraki zawierają również dużo potasu i działają zasadotwórczo, czyli zobojętniają nadmiar soków żołądkowych wydzielanych po spożyciu produktów zakwaszających – to ważna informacja dla osób spożywających sporo mięsa, pieczywa, słodyczy. Dzięki temu zapobiegają m.in. nadkwasocie i zgadze.

Jak je przyrządzać, by zachować cenne składniki?

Jeżeli chcesz, by buraki zachowały jak najwięcej cennych dla zdrowia składników, gotuj je w łupinie, którą zdejmiesz, gdy wystygną. Buraki można też piec w całości w piekarniku - owinięte folią aluminiową lub pokrojone i przełożone np. plasterkami cebuli lub jabłek w naczyniu żaroodpornym. Buraki zachowają intensywny kolor, jeśli sól dodasz na końcu gotowania.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jedz buraczki - są zdrowe! Jak zrobić kanapkowe pesto z czerwonych buraków? Jedz buraczki - są zdrowe! Jak zrobić kanapkowe pesto z czerwonych buraków?

Pesto z buraczków to szybka i oryginalna w smaku pasta, która sprawdzi się na domowych imprezach w kameralnym gronie. Jak zrobić buraczkowe pesto, idelane na kanapki?

Delikatna sałatka z pieczonych buraków. Jak ją zrobić? Delikatna sałatka z pieczonych buraków. Jak ją zrobić?

Sałatka z buraków to witaminowa bomba. Jej przygotowanie jest czasochłonne, ale grzechem by było nie spróbować. Włożony wysiłek bardzo szybko rekompensuje wyśmienity smak. Jak zrobić sałatkę z...

PRZYSMAK NARCIARZA. Jak zrobić rozgrzewający barszcz na żeberkach?

Danie urzekające w swej prostocie - zupa z wkładką plus ziemniaki ze skwarkami. Chyba każdy jadł ją podczas wakacji u babci na wsi lub licealnego wypadu w Bieszczady. Idealna na ferie, gdy trzeba bez...

Aktualizacja: 20.06.2012 14:23
Autor: MK
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Beata Mastalerek, żona Marcina Mastalerka z PiS – kim jest?
Beata Mastalerek, żona Marcina Mastalerka z PiS – kim jest?

Beata Mastalerek, do niedawna Beata Dębska, to od sierpnia 2013 ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.