porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Tarta z truskawkami. Jak przygotować tartę z truskawkami?
Tarta z truskawkami. Jak przygotować tartę z truskawkami? Czerwiec to miesiąc truskawek zatem nie zapomnijmy o przygotowaniu smakołyków ...
Buraki czerwone - właściwości, dlaczego są zdrowe, na co pomagają czerwone buraki

Czy wiesz jakie są zalety czerwonego buraka?

Buraki odtruwają i stymulują odnowę organizmu. Można je jeść na wiele sposobów. Na surowo, gotowane, pieczone i oczywiście w formie wywaru, czyli tradycyjnego barszczu. Co dobrego mają w sobie buraki i dlaczego warto je jeść?
Czy wiesz jakie są zalety czerwonego buraka?
Buraczki czerwone to bomba witaminowa i prawdziwa spiżarnia innych zdrowych składników, dlatego warto je jeść. fot.: Photos.com

Od dawien dawna spożywano liście buraka, ale jego korzeń ponoć pierwsi docenili starożytni Rzymianie, którzy wierzyli, że intensywnie czerwony kolor dodaje sił do walki i oczyszcza krew.

Co kryją w sobie buraki?

Buraki to cenne źródło kwasu foliowego (substancja ważna dla kobiet planujących ciążę), witamin B6, B12, A i C, a także żelaza, wapnia, magnezu. Duża zawartość żelaza sprawia, że jedzenie tych warzyw zalecane jest w przypadku anemii i do poprawienia wyników morfologii krwi.

100 g korzenia buraka zawiera aż 9,5 g węglowodanów (bardzo dużo jak na warzywa) i tylko 38 kcal. Dostarczają też błonnika (2,2 g), działają więc dobroczynnie na pracę układu pokarmowego, zwłaszcza na jelita.

W burakach jest też wiele aktywnych związków. Najcenniejsze z nich to antocjany, które działają przeciwzapalnie i neutralizują wolne rodniki. Niemniej ważna jest należąca do flawonoidów (silnych antyutleniaczy) betaina, która redukuje poziom homocysteiny w organizmie – odpowiedzialnej za powstawanie miażdżycy, zwiększającej ryzyko zawału serca, osteoporozy i choroby Alzheimera,  sprzyjającej powstawaniu zakrzepów, wylewowi krwi do mózgu. Ponadto betaina usprawnia funkcjonowanie wątroby, przez co ten narząd lepiej radzi sobie z przetwarzaniem tłuszczów i oczyszczaniem organizmu z toksyn. Nieoceniona zaletą betainy jest to, że chroni nerki. Bierze też udział w wytwarzaniu karnityny i podziałach komórek.

Buraki zawierają również dużo potasu i działają zasadotwórczo, czyli zobojętniają nadmiar soków żołądkowych wydzielanych po spożyciu produktów zakwaszających – to ważna informacja dla osób spożywających sporo mięsa, pieczywa, słodyczy. Dzięki temu zapobiegają m.in. nadkwasocie i zgadze.

Jak je przyrządzać, by zachować cenne składniki?

Jeżeli chcesz, by buraki zachowały jak najwięcej cennych dla zdrowia składników, gotuj je w łupinie, którą zdejmiesz, gdy wystygną. Buraki można też piec w całości w piekarniku - owinięte folią aluminiową lub pokrojone i przełożone np. plasterkami cebuli lub jabłek w naczyniu żaroodpornym. Buraki zachowają intensywny kolor, jeśli sól dodasz na końcu gotowania.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Barszcz z uszkami na wigilijnym stole. Czy wiesz, jak je zrobić? Barszcz z uszkami na wigilijnym stole. Czy wiesz, jak je zrobić?

Barszcz z uszkami to kolejne danie którego nie może zabraknąć na naszym stole wigilijnym. Aby nasz barszcz wyszedł idealnie, zalecam zrobienie własnoręcznie uszek z kapustą i grzybami.

GOTOWANIE WARZYW. Jak gotować warzywa?

Warzywa są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Niestety, każda obróbka jarzyn powoduje, że tracą one swoje cenne składniki. Jednym z najbardziej korzystnych procesów jest gotowanie. Aby...

Jak zrobić buraczaną zupę? Jak zrobić buraczaną zupę?

Krem z buraków ma gęstą i aksamitną konsystencję oraz lekko słodkawy, wykwintny smak. Taka zupa jest smaczna, zdrowa i ma niewiele kalorii. Zachwyci nie tylko domowników, ale też gości.

Aktualizacja: 20.06.2012 14:23
Autor: MK
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Agnieszka Popielewicz - kim jest?
Agnieszka Popielewicz - kim jest?

Agnieszka Popielewicz to jedna z najbardziej znanych poslkich prezenterek telewizyjnych ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.