porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Tajemnica dobrego hamburgera. Przepis na burgery
Tajemnica dobrego hamburgera. Przepis na burgery Moda na restauracje z burgerami trwa. Ale domowy burger będzie, ...
Mówimy, czy kefir jest zdrowy

Czy kefir jest zdrowy? Jakie są właściwości zdrowotne kefiru?

Historia kefiru sięga ponad 3000 lat. Pito go w Kaukazie, który uchodził wówczas za krainę długowieczności. Czy faktycznie kefir wpływa na długość życia? Jakie walory oprócz smakowych posiada? Jaki jest jego związek z nowotworami? Mówimy, czy kefir jest zdrowy.
SKOMENTUJ

Kefir - lubimy go pić np. po imprezie, gdy dokucza nam kac. Doskonale sprawdza się w kuchni, chociażby we wszelkiego rodzaju sałatkach. Nie wielu jednak wie, że kefir to coś więcej niż zwykły mleczny napój. Wśród wszystkich napojów fermentowanych to właśnie on jest ma najwięcej wartości odżywczych. Na co pomaga kefir? Dlaczego warto go pić? Mówimy, czy kefir jest zdrowy.

Dlaczego kefir jest zdrowy?

Kefir, choć może smakować podobnie jak niejeden jogurt, znacznie różni się od pozostałych napojów mlecznych. To zasługa przede wszystkim większe liczny bakterii probiotycznych, które zdecydowanie podnoszą poziom odporności na różne infekcje, zwłaszcza jesienią i zimą. Lekarze przekonują, że kefir pomaga w zwalczaniu biegunki, a także zmniejsza produkcję gazów w jelicie.

Dlaczego jeszcze kefir uchodzi za medycznego cudotwórcę? Już kilka lat temu rosyjscy profesorowie z Uniwersytetu Moskiewskiego i Rosyjskiej Akademii Nauk przedstawili zaskakujące badania naukowe odnośnie kefiru. Wykazali, że bakterie, które żyją w tym mlecznym napoju chronią przed powstaniem wadliwych zmian w DNA, a także uodparniają organizm na nowotwory układu pokarmowego.

To spektakularne odkrycie uargumentowali występowaniem w kefirze pałeczek mlekowych, które produkują kwas mlekowy, octowy i masłowy. To właśnie te enzymy hamują działanie szkodliwych dla zdrowia związków. Z kolei wyniki badań amerykańskich naukowców wykazały, że kefir pomaga także z walce z nowotworem piersi.

Kefir powinni spożywać nie tylko dorośli ale i dzieci. To źródło wapnia, białka oraz takich witamin jak B2, B12, D. Bakterie, które wspomagają proces trawienia są także skuteczne przy zwalczaniu alergii pokarmowych dzieci.

Naukowcy z Tajwanu udowodnili, że picie kefiru powoduje redukcję ovalbuminy - silnie uczulającego białka. Za odkryciem tajwańskich badaczy poszli europejscy, którzy na łamach medycznych periodyków snują tezy, jakoby kefir zapobiegał przechodzeniu antygenów z pokarmu przez ściankę jelit.

Warto zatem pójść w ślady mieszkańców Kaukazu sprzed 3000 lat, którzy nałogowo spożywali ten napój, uważając go za źródło długowieczności. Kefir na pewno nie zaszkodzi, może tylko pomóc!

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak przyrządzić ZUPĘ Z SOCZEWICY? Przepis na sycące, rozgrzewające danie

Soczewica to źródło łatwo przyswajalnego białka, błonnika, wielu witamin i minerałów. Obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę układu pokarmowego. Przygotuj z niej smaczną zupę krem. Idealną na...

Aktualizacja: 20.03.2013 16:04
Autor: emema
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Tomasz Kot – kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Tomasz Kot – kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Tomasz Kot to niezwykle zdolny aktor, któremu za sprawą filmu ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.