porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
SOK Z ARONII. Jak zrobić sok z aronii - podajemy dobry przepis
SOK Z ARONII. Jak zrobić sok z aronii - podajemy dobry przepis Aronia to owoc o doskonałych właściwościach, lecz nie nadający się ...
Zioła w kuchni - do jakich potraw dodaje się czarnuszkę?

Czarnuszka w kuchni. Do czego stosujemy nasiona czarnuszki?

Czarnuszka to przyprawa, która podobno leczy wszystko oprócz śmierci jak mawiali Egipcjanie. Te czarne, niepozorne nasionka mają ogromną ilość właściwości leczniczych, jednak nie często są wykorzystywane w naszej kuchni. Mówimy, do jakich dań warto dodawać czarnuszkę.
Czarnuszka w kuchni. Do czego stosujemy nasiona czarnuszki?

Nasiona czarnuszki znakomicie sprawdzają się jako dodatek do sera, pieczywa czy wytrawnych rożków z ciasta francuskiego.

fot.: Photos.com

Zastosowanie czarnuszki w kuchni

Czarnuszka najczęściej stosowana jest jako dodatek do pieczywa, serów - zwłaszcza sera korycińskiego, jako składnik wina, przetworów warzywnych i potraw mięsnych. Nasiona czarnuszki w połączeniu z miodem tworzą smaczną marynatę do grillowanego mięsa. Prażone nasiona czarnuszki można również dodać do sałatek. Mielone - często są stosowane jako zamiennik pieprzu dla osób z dolegliwościami żołądkowymi.

Właściwości czarnuszki

Czarnuszka, ze względu na swoje właściwości lecznicze, wykorzystywana jest bardzo często w ziołolecznictwie. Czarnuszka przede wszystkim:

  • ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne
  • działa moczopędnie i rozkurczowo
  • wspomaga leczenie trądziku i atopowego zapalenia skóry (nalewka z czarnuszki do przemywania twarzy)
  • eliminuje pierwsze objawy grypy i przeziębienia
  • wzmacnia organizm przeciwdziałając alergiom (napar z czarnuszki)
  • ułatwia wykrztuszanie zalegającej wydzieliny i rozszerza oskrzela (napar z czarnuszki)
  • wspomaga leczenie zapalenia zatok i kataru (krople do nosa)
  • obniża poziom cholesterolu
  • przygotowany z czarnuszki olej reguluje pracę naszego organizmu, zawiera olejki eteryczne mające właściwości bakteriobójcze i poprawiające samopoczucie, jest bogaty w witaminy oraz składniki mineralne poprawiające wygląd włosów, skóry i paznokci. Olej z czarnuszki zawiera duże ilości witaminy E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Przepis na marynatę do mięsa z czarnuszką

Składniki:

  • 1 łyżka zmielonej czarnuszki
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Tak przygotowaną marynatą smarujemy wcześniej lekko obgotowane żeberka (lub inne mięso) i odstawiamy do lodówki na godzinę. Mięso pieczemy na grillu, możemy przed samym pieczeniem ponownie je posmarować marynatą. Smacznego!

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Kim jest Łukasz Łuczaj? Poznaj zasady dzikiej kuchni! Kim jest Łukasz Łuczaj? Poznaj zasady dzikiej kuchni!

Łukasz Łuczaj z wykształcenia jest botanikiem znanym z książki „Dzika kuchnia” poświęconej zastosowaniu ziół w kuchni. Łuczaj jest zapalonym roślinożercą, który pokazuje, jak wykorzystać rośliny, o...

Ziele angielskie - do czego je stosować? Budyń z zielem angielskim PRZEPIS Ziele angielskie - do czego je stosować? Budyń z zielem angielskim PRZEPIS

Ziele angielskie to przede wszystkim przyprawa kojarząca się nam z marynatami, sosami i wszelkiego rodzaju zupami. Zapominamy lub nie wiemy, że ta aromatyczna przyprawa może być dodatkiem do...

Jak gotować smacznie i dietetycznie? Dziesięć prostych trików, które zmienią twoją kuchnię! Jak gotować smacznie i dietetycznie? Dziesięć prostych trików, które zmienią twoją kuchnię!

Oto dziesięć prostych trików, jak przygotowywać posiłki, by w daniach było mniej tłuszczu, cukru i soli. Zastosuj, a wyjdzie ci to na zdrowie!

Aktualizacja: 07.09.2013 08:50
Autor:
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Georg Grozer, najlepszy niemiecki siatkarz ostatnich lat?

Kiedyś największa gwiazda Resovii Rzeszów, dziś najgroźniejszy przeciwnik polskich siatkarzy ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.