porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
SOK Z ARONII. Jak zrobić sok z aronii - podajemy dobry przepis
SOK Z ARONII. Jak zrobić sok z aronii - podajemy dobry przepis Aronia to owoc o doskonałych właściwościach, lecz nie nadający się ...
Zioła w kuchni - do jakich potraw dodaje się czarnuszkę?

Czarnuszka w kuchni. Do czego stosujemy nasiona czarnuszki?

Czarnuszka to przyprawa, która podobno leczy wszystko oprócz śmierci jak mawiali Egipcjanie. Te czarne, niepozorne nasionka mają ogromną ilość właściwości leczniczych, jednak nie często są wykorzystywane w naszej kuchni. Mówimy, do jakich dań warto dodawać czarnuszkę.
Czarnuszka w kuchni. Do czego stosujemy nasiona czarnuszki?

Nasiona czarnuszki znakomicie sprawdzają się jako dodatek do sera, pieczywa czy wytrawnych rożków z ciasta francuskiego.

fot.: Photos.com

Zastosowanie czarnuszki w kuchni

Czarnuszka najczęściej stosowana jest jako dodatek do pieczywa, serów - zwłaszcza sera korycińskiego, jako składnik wina, przetworów warzywnych i potraw mięsnych. Nasiona czarnuszki w połączeniu z miodem tworzą smaczną marynatę do grillowanego mięsa. Prażone nasiona czarnuszki można również dodać do sałatek. Mielone - często są stosowane jako zamiennik pieprzu dla osób z dolegliwościami żołądkowymi.

Właściwości czarnuszki

Czarnuszka, ze względu na swoje właściwości lecznicze, wykorzystywana jest bardzo często w ziołolecznictwie. Czarnuszka przede wszystkim:

  • ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne
  • działa moczopędnie i rozkurczowo
  • wspomaga leczenie trądziku i atopowego zapalenia skóry (nalewka z czarnuszki do przemywania twarzy)
  • eliminuje pierwsze objawy grypy i przeziębienia
  • wzmacnia organizm przeciwdziałając alergiom (napar z czarnuszki)
  • ułatwia wykrztuszanie zalegającej wydzieliny i rozszerza oskrzela (napar z czarnuszki)
  • wspomaga leczenie zapalenia zatok i kataru (krople do nosa)
  • obniża poziom cholesterolu
  • przygotowany z czarnuszki olej reguluje pracę naszego organizmu, zawiera olejki eteryczne mające właściwości bakteriobójcze i poprawiające samopoczucie, jest bogaty w witaminy oraz składniki mineralne poprawiające wygląd włosów, skóry i paznokci. Olej z czarnuszki zawiera duże ilości witaminy E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Przepis na marynatę do mięsa z czarnuszką

Składniki:

  • 1 łyżka zmielonej czarnuszki
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Tak przygotowaną marynatą smarujemy wcześniej lekko obgotowane żeberka (lub inne mięso) i odstawiamy do lodówki na godzinę. Mięso pieczemy na grillu, możemy przed samym pieczeniem ponownie je posmarować marynatą. Smacznego!

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Ziele angielskie - do czego je stosować? Budyń z zielem angielskim PRZEPIS Ziele angielskie - do czego je stosować? Budyń z zielem angielskim PRZEPIS

Ziele angielskie to przede wszystkim przyprawa kojarząca się nam z marynatami, sosami i wszelkiego rodzaju zupami. Zapominamy lub nie wiemy, że ta aromatyczna przyprawa może być dodatkiem do...

Jak gotować smacznie i dietetycznie? Dziesięć prostych trików, które zmienią twoją kuchnię! Jak gotować smacznie i dietetycznie? Dziesięć prostych trików, które zmienią twoją kuchnię!

Oto dziesięć prostych trików, jak przygotowywać posiłki, by w daniach było mniej tłuszczu, cukru i soli. Zastosuj, a wyjdzie ci to na zdrowie!

Aktualizacja: 07.09.2013 08:50
Autor:
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Krystyna Prońko - kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Krystyna Prońko - kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Gwiazda polskiej estrady, charyzmatyczna i pełna energii. Z wykształcenia technik ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.