porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
PANNA COTTA – jak zrobić? Jak serwować ten deser? ŁATWY PRZEPIS
PANNA COTTA – jak zrobić? Jak serwować ten deser? ŁATWY PRZEPIS Jak zrobić deser panna cotta? To proste. Do śmietany dodajemy ...
Soja w sałatce? Jak najbardziej - spróbuj przepisów na proste sałatki z soją

Co zrobić z soi? PRZEPISY na zdrowe i sycące sałatki z soją

Soja - nazywana w Chinach żółtym klejnotem - zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, zdrowego tłuszczu i witamin. Poznaj przepisy na pyszne i zdrowe sałatki z soją - lekką sałatkę z soi i papryki oraz sycącą sałatkę z soi, ziemniaków, brokułów, czerwonej cebuli i sałaty.

Chrupiąca sałatka confetti z soi i papryki - PRZEPIS

Składniki na 6 porcji:

  • 300 g soi wymoczonej i ugotowanej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka octu winnego
  • 2 duże papryki, najlepiej w różnych kolorach, pokrojone w kostkę
  • 1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej
  • posiekany pęczek natki lub świeżej bazylii
  • sól do smaku
  • przyprawy, np. pieprz, chili, curry

Przyrządzenie:

Wymieszaj oliwę z octem, dodaj paprykę, cebulę, soję i natkę lub bazylię. Dopraw do smaku i wstaw do lodówki. 

Sałatkę można też sporządzić z innych warzyw, np. ogórków, cukinii, selera itp.

Sałatka wielowarstwowa z soją - PRZEPIS

Składniki na 6 porcji:

  • 200 g soi wymoczonej i ugotowanej
  • 3 ugotowane ziemniaki pokrojone w plasterki
  • mały brokuł zanurzony na minutę we wrzątku i podzielony na cząstki
  • 200 g poszatkowanej czerwonej kapusty
  • rozdrobniona główka sałaty
  • 3 łyżki majonezu light
  • 50 g ziaren słonecznika
  • mały pęczek natki lub bazylii

Przyrządzenie:

Składniki ułóż w szklanej misce warstwami, według podanej kolejności. Nie mieszaj. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak przygotować sałatkę z selera naciowego?

Lubisz selera naciowego, ale nie wiesz, jak go przyrządzić? Spróbuj prostej sałatki z selera, jabłka i majonezu.

Wady i zalety witamin z Chin. Dowiedz się, dlaczego warto jeść soję?

Soja jest źródłem witamin i minerałów, pobudzających organizm do regeneracji. Bogata w przyswajalne białko, soja może z powodzeniem zastępować mięso u wegetarian. W Chinach, Korei i Japonii soja jest...

Aktualizacja: 08.09.2013 15:20
Autor: MK
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Weronika Ciechowska: kim jest córka Grzegorza Ciechowskiego?
Weronika Ciechowska: kim jest córka Grzegorza Ciechowskiego?

Piękna Weronika Ciechowska jest córką aktorki Małgorzaty Potockiej i muzyka ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.