porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Sałatka hawajska - z kurczakiem, ananasem, jabłkiem - jak zrobić? Jeśli lubisz potrawy słodko-słone, spróbuj sałatki z kurczakiem, ananasem i ...
Morele na zimę - jakie przetwory z moreli można zrobić?

Co zrobić z moreli - przetwory z moreli. DOBRE PRZEPISY

Morele w tym roku obficie obrodziły. Warto zachowac ich smak i właściwości na zimę i zrobić przetwory z tych aromatycznych owoców. Mówimy, jakie przetwory można zrobić z moreli.
Co zrobić z moreli - przetwory z moreli. DOBRE PRZEPISY

Konfitura z moreli to doskonały dodatek zarówno do pieczywa, jak i do deserów.

fot.: Mariusz Bykowski

Morele w syropie

Składniki:

  • 1 kg wypestkowanych moreli 
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Dojrzałe, ale jeszcze twardawe morele zalać wrzątkiem i pozostawić w nim mniej więcej przez minutę. Przełożyć sparzone owoce do zimnej wody, a następnie obrać ze skórki i wypestkować. Ułożyć luźno morele w suchych, wyparzonych słoikach.

Z wody i cukru ugotować syrop, na koniec dodać do niego sok z cytryny. Wrzącym syropem zalać owoce. Słoiki zakręcić  i pasteryzować ok. 20 minut.

Morele w rumowej zalewie

Składniki:

  • 1 kg wypestkowanych moreli 

  • 500 – 600 g cukru

  • rum 0, 75 l - 1 l

  • spirytus: na każde 500 ml rumu ok. 150 ml spirytusu

  • 1-2 laski cynamonu lub wanilii

Sposób przygotowania:

Dojrzałe, ale jeszcze twardawe morele zalać wrzątkiem i pozostawić w nim mniej więcej przez minutę. Przełożyć sparzone owoce do zimnej wody, a następnie obrać ze skórki i wypestkować. Obrane owoce ułożyć w słoju.  Cukier rozpuścić w alkoholu i tak przygotowanym alkoholowym syropem zalać owoce - aż do całkowitego ich przykrycia. Naczynie zamknąć szczelnie (warto pod wieczkiem okręcić wlot słoika cienką folią) i odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 2 miesiące. Od czasu do czasu potrząsać słoikiem. 

Konfitura morelowa

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg dojrzałych wypestkowanych moreli

  • 1 i 1/2 kg cukru

  • sok z 1 cytryny

  • laska wanilii

Sposób przygotowania:

Morele myjemy i osuszamy, wyjmujemy pestki krojąc owoce na pół zgodnie z linią, jaka na nich przebiega. Kilka pestek zostawiamy, bo dodają konfiturom aromatu.

Morele układamy w garnku z grubym dnem, zasypujemy cukrem i polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy przekrojoną na pół wzdłuż laskę wanilii. Doprowadzamy owoce do wrzenia na średnim ogniu - dość często ale ostrożnie mieszając. Gdy cukier się rozpuści, garnek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po upływie tego czasu łyżką cedzakową wyławiamy owoce z garnka, a syrop ponownie zagotowujemy na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając co jakiś czas i redukując w ten sposób jego objętość.

W tym czasie odłożone pestki rozbijamy, wyjmujemy ze środka "migdałki"które sparzamy zimną wodą i obieramy z brązowej skórki.

Morele wkładamy ostrożnie z powrotem do garnka ze zredukowanym syropem i gotujemy je przez 10 minut, często mieszając. Z konfitur wyjmujemy wanilię. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, do każdego wkładamy jedną obraną pestkę i zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

Przecier z moreli

Składniki:

  • 1 kilogram moreli,

  • 250 g cukru,

  • szklanka wody

Sposób przygotowania:

Na przecier nadają się nawet bardzo dojrzałe morele. Owoce myjemyi wypestkowujemy. Gotujemy wodę, wrzucamy do niej morele i gotujemy całość przez 10 minut. Następnie wodę odcedzamy, a owoce przecieramy. Do przetartej masy dodajemy cukier, zagotowujemy przecier. Gotowy rozlewamy do słoików i pasteryzujemy ok. 10 minut.

Prosty dżem z moreli

Składniki:

  • 8 szklanek moreli pokrojonych w kostkę

  • 1/4 szklanki soku z cytryny

  • 6 szklanek cukru

Sposób przygotowania:

W garnku z grubym dnem wymieszać morele z cukrem i sokiem cytrynowym. Zagotować stale mieszając, by cukier się rozpuścił. Gotuwać na średnim ogniu przez pół godziny od czasu doprowadzenia owoców do wrzenia,  dość często mieszając. Gorący dżem wkłądamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy słoki przez 10 minut. Ustawiamy do góry dnem do ostudzenia.

Morele suszone

Składniki:

  • umyte i wypestkowane morele

Sposób przygotowania

Morele układamy przecięciem do góry na blasze wyścielonej pergaminem. Ciemnienia owoców unikniemy, gdy po wydrylowaniu zanurzymy morele na kilka minut w soku z cytryny albo roztworze 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego w szklance wody.

Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 60°C, suszymy 24-36 godzin. Krócej wysuszone meprele będa jeszcze miękkie, dłużej suszone -całkowicie suche. Co 3-4 godziny owoce należy odwracać na blasze, by równomiernie wyschły. Do suszenia możemy też użyć popularnych suszarek elektrycznych do grzybów.

Wysuszone owoce układamy dość luźno w płaskich pojemnikach, przykrywamy papierem i pozostawiamy na 10 dni w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu. Po tym czasie sprawdzamy, czy w pojemnikach nie ma soku. Jeśli się pojawi - owoce trzeba przez kilka godzin dosuszyć.  

Gotowe morele przechowujemy w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Co zrobić z moreli? 3 PRZEPISY: Chłodnik z modeli, kurczak z morelami i curry, kruchy placek z morelami Co zrobić z moreli? 3 PRZEPISY: Chłodnik z modeli, kurczak z morelami i curry, kruchy placek z morelami

CO ZROBIĆ Z MORELI? Morele to owoce uniwersalne – nadają się znakomicie i do słodkich wypieków, i do dań wytrawnych. Co więcej, sprawdzają się także poza sezonem – suszone wystarczy namoczyć i są...

CHUTNEY z POMIDORÓW i MORELI – przepis na czatnej pomidorowo-morelowy CHUTNEY z POMIDORÓW i MORELI – przepis na czatnej pomidorowo-morelowy

Chutney pomidorowy z dodatkiem moreli doskonale sprawdzi się jako oryginalny dodatek do potraw.

Skrzydełka na słodko z sosem morelowym [SPRAWDZONY PRZEPIS] Skrzydełka na słodko z sosem morelowym [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Skrzydełka kurczaka na słodko to danie dla tych którzy lubią połączenia mięsa i owoców.

Aktualizacja: 18.07.2014 08:59
Autor: asmialek - tekst użytkownika portalu Mowimyjak.pl
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Małgorzata Niemirska?

Lidka (Małgorzata Niemirska), skrycie wzdychała do Janka Kosa (Janusz Gajos ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.