porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić pizzę na cieście z cukinii? Podajemy ciekawy przepis na pizzę , której spód zrobiony jest ...
Jakie przetwory na zimę można zrobić z gruszek?

Co zrobić z GRUSZEK: PRZEPISY NA PRZETWORY Z GRUSZEK - nalewka, dżem, co jeszcze?

Trwa sezon na gruszki. Warto zrobić przetwory z tych owoców, by zimą cieszyć się ich smakiem. Gruszki można przygotowywać na słodko i wytrawnie. Oto przepisy na dodatki z gruszek, które pasują nie tylko do deserów, ale i do mięs.
Co zrobić z GRUSZEK: PRZEPISY NA PRZETWORY Z GRUSZEK - nalewka, dżem, co jeszcze?
Przetwory z gruszek? Wypróbuj nasze przepisy na smaczną nalewkę, a także dżemy na słodko i wytrawnie do mięs. fot.: Photos.com

Dżem gruszkowy do mięs

Składniki:

  • 1 kg gruszek, 
  • 30 dag cukru, 
  • 1 -2 cytryny, 
  • 1 laska wanilii, 
  • 4 -5 goździków, 
  • 1 łyżeczka imbiru, 
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku 

Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić i skropić sokiem z cytryny. W rondlu zagotować szklankę wody, dodać gruszki i gotować pod przykryciem, aż będą miękkie. Dodać cukier, przyprawy i gotować na małym ogniu do wyparowania wody. Dżem włożyć do wyparzonych słoików i zamknąć. Pasteryzować "pod kocykiem" przez 20 minut.

Dżem gruszkowy

Składniki:

  • 1 kg gruszek, 
  • 30 dag cukru, 
  • 1 cytryna. 

Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, powycinać gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Gotować w garnku dodając szklankę wody przez 10 -15 minut, aż staną się miękkie. Dodać cukier i dalej gotować, do odparowania wody, ciągle mieszając. Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić. Pasteryzować ok.10 minut w temp. 100 st. C.

Nalewka z gruszek

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych, słodkich gruszek, 
  • 0,5 kg cukru, 
  • 0,5 l spirytusu 70 proc., 
  • 0,5 l wódki, 
  • laska cynamonu, 
  • 4 goździki. 

Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do dużego słoja i zasypać cukrem. Po 2 -3 dniach, jak puszczą sok, dodać cynamon i goździki, całość zalać spirytusem i wódką. Po miesiącu zlać do butelek.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Gruszki w occie – jak zrobić? [SPRAWDZONY PRZEPIS] Gruszki w occie – jak zrobić? [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Idealna jesienna przekąska, budząca żywe wspomnienie lata? Gruszki w occie! Sprawdzone dodatki do obiadu, deski mięs, serów, sałatek i zimnych przekąsek, a także znakomita przystawka i element...

PRZETWORY NA ZIMĘ: Dżemy, konfitury, powidła, marmolady – czym się różnią? PRZETWORY NA ZIMĘ: Dżemy, konfitury, powidła, marmolady – czym się różnią?

Stojąc w sklepie przed półką z przetworami owocowymi, zdarza ci się zastanawiać, jaka jest naprawdę różnica między dżemem a marmoladą, konfiturą a powidłami? Tajemnica tkwi w owocach, zawartości...

NALEWKA Z BRZOSKWIŃ: Jak zrobić? PRZEPIS NALEWKA Z BRZOSKWIŃ: Jak zrobić? PRZEPIS

Brzoskwinie dostępne są w polskich sklepach przez cały rok. Kiedy ci się znudzą, zrób z nich pyszną nalewkę. Wykorzystanych owoców nie wyrzucaj, ale zalej cukrem i rozkoszuj się ich słodkim smakiem!...

Aktualizacja: 30.08.2013 10:51
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Make Life Harder - kim są autorzy bloga - Maciej i Lucjan?
Make Life Harder - kim są autorzy bloga - Maciej i Lucjan?

Make Life Harder, czyli MLH powstał po to, by obśmiać ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.