porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić pizzę na cieście z cukinii? Podajemy ciekawy przepis na pizzę , której spód zrobiony jest ...
Jakie przetwory na zimę można zrobić z gruszek?

Co zrobić z GRUSZEK: PRZEPISY NA PRZETWORY Z GRUSZEK - nalewka, dżem, co jeszcze?

Trwa sezon na gruszki. Warto zrobić przetwory z tych owoców, by zimą cieszyć się ich smakiem. Gruszki można przygotowywać na słodko i wytrawnie. Oto przepisy na dodatki z gruszek, które pasują nie tylko do deserów, ale i do mięs.
Co zrobić z GRUSZEK: PRZEPISY NA PRZETWORY Z GRUSZEK - nalewka, dżem, co jeszcze?
Przetwory z gruszek? Wypróbuj nasze przepisy na smaczną nalewkę, a także dżemy na słodko i wytrawnie do mięs. fot.: Photos.com

Dżem gruszkowy do mięs

Składniki:

  • 1 kg gruszek, 
  • 30 dag cukru, 
  • 1 -2 cytryny, 
  • 1 laska wanilii, 
  • 4 -5 goździków, 
  • 1 łyżeczka imbiru, 
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku 

Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić i skropić sokiem z cytryny. W rondlu zagotować szklankę wody, dodać gruszki i gotować pod przykryciem, aż będą miękkie. Dodać cukier, przyprawy i gotować na małym ogniu do wyparowania wody. Dżem włożyć do wyparzonych słoików i zamknąć. Pasteryzować "pod kocykiem" przez 20 minut.

Dżem gruszkowy

Składniki:

  • 1 kg gruszek, 
  • 30 dag cukru, 
  • 1 cytryna. 

Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, powycinać gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Gotować w garnku dodając szklankę wody przez 10 -15 minut, aż staną się miękkie. Dodać cukier i dalej gotować, do odparowania wody, ciągle mieszając. Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić. Pasteryzować ok.10 minut w temp. 100 st. C.

Nalewka z gruszek

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych, słodkich gruszek, 
  • 0,5 kg cukru, 
  • 0,5 l spirytusu 70 proc., 
  • 0,5 l wódki, 
  • laska cynamonu, 
  • 4 goździki. 

Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do dużego słoja i zasypać cukrem. Po 2 -3 dniach, jak puszczą sok, dodać cynamon i goździki, całość zalać spirytusem i wódką. Po miesiącu zlać do butelek.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Gruszki w occie – jak zrobić? [SPRAWDZONY PRZEPIS] Gruszki w occie – jak zrobić? [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Idealna jesienna przekąska, budząca żywe wspomnienie lata? Gruszki w occie! Sprawdzone dodatki do obiadu, deski mięs, serów, sałatek i zimnych przekąsek, a także znakomita przystawka i element...

Co zrobić z gruszek: Przepis na domową nalewkę gruszkową Co zrobić z gruszek: Przepis na domową nalewkę gruszkową

Polska jesień to czas jabłek i gruszek. Podobno jabłka mają więcej witamin, ale słodki smak gruszki zrekompensuje nam wszystko. Warto wykorzystać te owoce do zrobienia pysznej nalewki gruszkowej....

Jakie jabłka najlepsze na przetwory, jakie do jedzenia, jakie do ciast i deserów? Jakie jabłka najlepsze na przetwory, jakie do jedzenia, jakie do ciast i deserów?

Nie masz pojęcia, o ilu odmianach jabłek jeszcze nie słyszałeś. Do wyboru, do koloru! Jedne możemy umyć i zjeść od razu, a z innych zrobić sok, dżem lub szarlotkę.

Aktualizacja: 30.08.2013 10:51
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Marzena ERM: kim jest i dlaczego nie doszło do przeszczepu?
Marzena ERM: kim jest i dlaczego nie doszło do przeszczepu?

Marzena Erm, chora na złośliwy nowotwór, pomimo zapewnień od lekarzy ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.