porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
NALEWKA Z ARONII, PRZEPIS: Jak zrobić aroniówkę w domu? Łatwy przepis na nalewkę aroniową
NALEWKA Z ARONII, PRZEPIS: Jak zrobić aroniówkę w domu? Łatwy przepis na nalewkę aroniową Przepis na arioniówkę jest prosty i zawsze wychodzi, ponieważ aronia ...
Jakie domowe przetwory na zimę z brzoskwiń można zrobić?

Co zrobić z brzoskwiń? Przetwory z brzoskwiń na zimę, PRZEPISY

Brzoskwinie w syropie, dżem z brzoskwiń, kompot z brzoskwiń, konfitura z brzoskwiń, nalewka brzoskwiniowa to tylko część przepisów. Brzoskwinie - pyszne owoce o doskonałych włąsciwościch zdrowotnych warto zakonserwować na zimę. Mówimy, jakie przetwory możesz zrobić z brzoskwiń.
Co zrobić z brzoskwiń? Przetwory z brzoskwiń na zimę, PRZEPISY

Brzoskwinie mają doskonały smak, dlatego gdy panuje na nie urodzaj - warto zrobić z nich przetwory na zimę.

fot.: sxc.hu

Dżem z brzoskwiń z wanilią

Składniki:

  • 1 kg wypestkowanych brzoskwiń

  • 1 opakowanie Żelfixu 3:1

  • 35 dag cukru

  • laska wanilii

  • sok z jednej cytryny

    Sposób przygotowania:

    Brzoskwinie umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wypestkować. Kilogram owoców pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka z grubym dnem wlać niewielką ilość wody, dodać pokrojone owoce. Rozgotować brzoskwinie - co jakiś czas mieszając, następnie wystudzić, dodać Żelfix i ponownie zagotować Do gorącej masy dodać cukier, sok z cytryny i wydrążoną wanilię. Dokładnie wymieszać, gotować jeszcze przez 2 minuty.

    Gorący dżem brzoskwiniowy przełożyć do wyparzonych słoików. Do każdego słoika wrzucić po kawałku wydrążonej laski wanilii. Słoiki szczelnie zamknąć.

    Brzoskwiniówka

    Składniki:

    • około 1 kg małych, dojrzałych brzoskwiń;

    • 1/2 kg cukru;

    • alkohol 60% 

    Sposób przygotowania:

    Opłukać brzoskwinie, wyparzyć i osuszyć słój, który należy do połowy napełnić brzoskwiniami. Zasypać owoce cukrem i wlać wódkę tak, aby brzoskwinie były całkiem przykryte alkoholem. Zamknąć słój i energicznie nim potrząsnąć. Odstawić w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie. Każdego dnia potrząsać słojem.

    Po3 tygodniach nalewkę przesączyć przez papierowy filtr do kawy, a brzoskwinie przełożyć do naczynia. Następnie z 4 szklanek cukru i szklanki wody ugotować  gęsty syrop i ostudzić go. Tak przygotowanym syropem zalać brzoskwinie, zamieszać i postawić w nasłonecznionym miejscu na miesiąc. Tak przygotowane brzoskwinie stanowią idealny dodatek do deserów.

    Konfitura brzoskwiniowa z limonką i cynamonem

    Składniki:

    • 2 kg brzoskwiń

    • 80 dag drobnego cukru

    • 2 limonki

    • laska cynamonu

    Sposób przygotowania:

    Brzoskwinie umyć, blanszować, obrać ze skórki, wypestkować. Miąższ pokroić w grubą kostkę. Do garnka włożyć pokrojone owoce, zasypać cukrem, podlać wodą. Gotować na małym ogniu przez 25 minut, aż owoce zmiękną. Odstawić na noc. Limonkę sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Dodać do zimnych brzoskwiń. Wymieszać i postawić garnek na małym ogniu. Do gotującej się konfitury dodać starty cynamon. Gotować przez 10 minut. Gorącą konfiturę brzoskwiniową z cynamonem przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować przez 3 minuty.

    Brzoskwinie w syropie

    Składniki:

    • 1,5 kg brzoskwiń

    • 1 cytryna

    • 80 dkg cukru

    • 1 litr wody

    Sposób przygotowania:

    Brzoskwinie umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, przekroić na połowę, wypestkować. Połówki owoców ułożyć w słoikach wypełniając je dokładnie, ale bez uciskania owoców. Wodę z cukrem zagotować, do tak przygotowanego syropu dodać sok z cytryny. Gdy syrop wystygnie zalać nim brzoskwinie (do połowy słoika, bo podczas pasteryzacji owoce puszczą sok). Słoiki zakręcić i pasteryzować ponad 30 minut.

    Kompot z brzoskwiń

    Składniki:

    • 1 kg brzoskwiń

    • 2 szklanki wody

    • 15-20 dkg cukru

    Sposób przygotowania:

    Owoce umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, wypestkować. Przekroić na pół, połówki brzoskwiń ułożyć w słoikach. Wodę zagotować, dodać cukier, dokładnie go rozpuścić. Brzoskwinie zalać ciepłym syropem. Słoiki wstawić do garnka z gorącą wodą i pasteryzować na małym ogniu 20-25 min.

    Brzoskwinie w alkoholu

    Składniki:

    • 1,5 kg brzoskwiń

    • 20 dkg wiśni

    • 1 kg cukru

    • wiśniówka lub brandy - 0,5 l

    Sposób przygotowania:

    Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, przekroić na połówki i wypestkować. Z 2 szklanek wody i kilograma cukru zagotować syrop. Obgotować w nim brzoskwinie przez 5 min. Wyjąć owoce z syropu, który należy wymieszać z alkoholem. We wgłębienia po pestce włożyć wiśnie, ułożyć tak nadziane brzoskwinie w płaskim, szczelnie zamykanym naczyniu, zalać syropem z alkoholem i odstawić na 2 tygodnie.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
BAKALIE - czym są, skąd pochodzą i od jak dawna są obecne na naszych stołach? BAKALIE - czym są, skąd pochodzą i od jak dawna są obecne na naszych stołach?

Zastanawiasz się, od jak dawna ludzie stosują w kuchni bakaliowe słodkości, jak się je przygotowuje, jakich roślin są owocami i nasionami? Ten artykuł odpowiada na szereg pytań dotyczących...

MROŻENIE OWOCÓW. Jak zamrażać owoce? MROŻENIE OWOCÓW. Jak zamrażać owoce?

Zimą trudno o zakup świeżych owoców, a jeśli nawet pojawi się taka okazja, to ceny nieraz przyprawiają o ból głowy. Jeśli przegapiliśmy sezon na robienie przetworów, teraz mamy ostatnią szansę, aby...

SERNIK TRUSKAWKOWY - PRZEPIS. Truskawki. Jak przygotować mrożony sernik z truskawkami? SERNIK TRUSKAWKOWY - PRZEPIS. Truskawki. Jak przygotować mrożony sernik z truskawkami?

W upalne lato nie mamy ochoty na gorące ciasta. Najlepsze wówczas są zapewne lody i zimne desery. Smaczną odmianą będzie również mrożony sernik z truskawkami. Zobacz przepis na mrożony sernik z...

Aktualizacja: 17.09.2013 10:47
Autor: asmialek - tekst użytkownika portalu Mowimyjak.pl
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Krystyna Przybylska, mama Anny Przybylskiej. Kim jest?
Krystyna Przybylska, mama Anny Przybylskiej. Kim jest?

Przeżyła niewyobrażalną tragedię, bo chyba nie ma nic gorszego dla ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.