porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
NALEWKA Z ARONII, PRZEPIS: Jak zrobić aroniówkę w domu? Łatwy przepis na nalewkę aroniową
NALEWKA Z ARONII, PRZEPIS: Jak zrobić aroniówkę w domu? Łatwy przepis na nalewkę aroniową Przepis na arioniówkę jest prosty i zawsze wychodzi, ponieważ aronia ...
Jakie domowe przetwory na zimę z brzoskwiń można zrobić?

Co zrobić z brzoskwiń? Przetwory z brzoskwiń na zimę, PRZEPISY

Brzoskwinie w syropie, dżem z brzoskwiń, kompot z brzoskwiń, konfitura z brzoskwiń, nalewka brzoskwiniowa to tylko część przepisów. Brzoskwinie - pyszne owoce o doskonałych włąsciwościch zdrowotnych warto zakonserwować na zimę. Mówimy, jakie przetwory możesz zrobić z brzoskwiń.
Co zrobić z brzoskwiń? Przetwory z brzoskwiń na zimę, PRZEPISY

Brzoskwinie mają doskonały smak, dlatego gdy panuje na nie urodzaj - warto zrobić z nich przetwory na zimę.

fot.: sxc.hu

Dżem z brzoskwiń z wanilią

Składniki:

  • 1 kg wypestkowanych brzoskwiń

  • 1 opakowanie Żelfixu 3:1

  • 35 dag cukru

  • laska wanilii

  • sok z jednej cytryny

    Sposób przygotowania:

    Brzoskwinie umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wypestkować. Kilogram owoców pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka z grubym dnem wlać niewielką ilość wody, dodać pokrojone owoce. Rozgotować brzoskwinie - co jakiś czas mieszając, następnie wystudzić, dodać Żelfix i ponownie zagotować Do gorącej masy dodać cukier, sok z cytryny i wydrążoną wanilię. Dokładnie wymieszać, gotować jeszcze przez 2 minuty.

    Gorący dżem brzoskwiniowy przełożyć do wyparzonych słoików. Do każdego słoika wrzucić po kawałku wydrążonej laski wanilii. Słoiki szczelnie zamknąć.

    Brzoskwiniówka

    Składniki:

    • około 1 kg małych, dojrzałych brzoskwiń;

    • 1/2 kg cukru;

    • alkohol 60% 

    Sposób przygotowania:

    Opłukać brzoskwinie, wyparzyć i osuszyć słój, który należy do połowy napełnić brzoskwiniami. Zasypać owoce cukrem i wlać wódkę tak, aby brzoskwinie były całkiem przykryte alkoholem. Zamknąć słój i energicznie nim potrząsnąć. Odstawić w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie. Każdego dnia potrząsać słojem.

    Po3 tygodniach nalewkę przesączyć przez papierowy filtr do kawy, a brzoskwinie przełożyć do naczynia. Następnie z 4 szklanek cukru i szklanki wody ugotować  gęsty syrop i ostudzić go. Tak przygotowanym syropem zalać brzoskwinie, zamieszać i postawić w nasłonecznionym miejscu na miesiąc. Tak przygotowane brzoskwinie stanowią idealny dodatek do deserów.

    Konfitura brzoskwiniowa z limonką i cynamonem

    Składniki:

    • 2 kg brzoskwiń

    • 80 dag drobnego cukru

    • 2 limonki

    • laska cynamonu

    Sposób przygotowania:

    Brzoskwinie umyć, blanszować, obrać ze skórki, wypestkować. Miąższ pokroić w grubą kostkę. Do garnka włożyć pokrojone owoce, zasypać cukrem, podlać wodą. Gotować na małym ogniu przez 25 minut, aż owoce zmiękną. Odstawić na noc. Limonkę sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Dodać do zimnych brzoskwiń. Wymieszać i postawić garnek na małym ogniu. Do gotującej się konfitury dodać starty cynamon. Gotować przez 10 minut. Gorącą konfiturę brzoskwiniową z cynamonem przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować przez 3 minuty.

    Brzoskwinie w syropie

    Składniki:

    • 1,5 kg brzoskwiń

    • 1 cytryna

    • 80 dkg cukru

    • 1 litr wody

    Sposób przygotowania:

    Brzoskwinie umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, przekroić na połowę, wypestkować. Połówki owoców ułożyć w słoikach wypełniając je dokładnie, ale bez uciskania owoców. Wodę z cukrem zagotować, do tak przygotowanego syropu dodać sok z cytryny. Gdy syrop wystygnie zalać nim brzoskwinie (do połowy słoika, bo podczas pasteryzacji owoce puszczą sok). Słoiki zakręcić i pasteryzować ponad 30 minut.

    Kompot z brzoskwiń

    Składniki:

    • 1 kg brzoskwiń

    • 2 szklanki wody

    • 15-20 dkg cukru

    Sposób przygotowania:

    Owoce umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, wypestkować. Przekroić na pół, połówki brzoskwiń ułożyć w słoikach. Wodę zagotować, dodać cukier, dokładnie go rozpuścić. Brzoskwinie zalać ciepłym syropem. Słoiki wstawić do garnka z gorącą wodą i pasteryzować na małym ogniu 20-25 min.

    Brzoskwinie w alkoholu

    Składniki:

    • 1,5 kg brzoskwiń

    • 20 dkg wiśni

    • 1 kg cukru

    • wiśniówka lub brandy - 0,5 l

    Sposób przygotowania:

    Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, przekroić na połówki i wypestkować. Z 2 szklanek wody i kilograma cukru zagotować syrop. Obgotować w nim brzoskwinie przez 5 min. Wyjąć owoce z syropu, który należy wymieszać z alkoholem. We wgłębienia po pestce włożyć wiśnie, ułożyć tak nadziane brzoskwinie w płaskim, szczelnie zamykanym naczyniu, zalać syropem z alkoholem i odstawić na 2 tygodnie.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
BAKALIE - czym są, skąd pochodzą i od jak dawna są obecne na naszych stołach? BAKALIE - czym są, skąd pochodzą i od jak dawna są obecne na naszych stołach?

Zastanawiasz się, od jak dawna ludzie stosują w kuchni bakaliowe słodkości, jak się je przygotowuje, jakich roślin są owocami i nasionami? Ten artykuł odpowiada na szereg pytań dotyczących...

MROŻENIE OWOCÓW. Jak zamrażać owoce? MROŻENIE OWOCÓW. Jak zamrażać owoce?

Zimą trudno o zakup świeżych owoców, a jeśli nawet pojawi się taka okazja, to ceny nieraz przyprawiają o ból głowy. Jeśli przegapiliśmy sezon na robienie przetworów, teraz mamy ostatnią szansę, aby...

SERNIK TRUSKAWKOWY - PRZEPIS. Truskawki. Jak przygotować mrożony sernik z truskawkami? SERNIK TRUSKAWKOWY - PRZEPIS. Truskawki. Jak przygotować mrożony sernik z truskawkami?

W upalne lato nie mamy ochoty na gorące ciasta. Najlepsze wówczas są zapewne lody i zimne desery. Smaczną odmianą będzie również mrożony sernik z truskawkami. Zobacz przepis na mrożony sernik z...

Aktualizacja: 17.09.2013 10:47
Autor: asmialek - tekst użytkownika portalu Mowimyjak.pl
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Wiceminister Zbigniew Rau - kim jest? Co osiągnął?
Wiceminister Zbigniew Rau - kim jest? Co osiągnął?

Zbigniew Rau od lat gości w polskiej polityce. Kiedyś wiceminister ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.