porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?
Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe? Groch, fasola, soczewica, soja powinny jak najczęściej pojawiać się na ...
Kuchnia wegetariańska - przepis na domowe tofu.

Co to jest tofu? Jak przygotować domowe tofu? PRZEPIS

Tofu, czyli ser sojowy, stanowi doskonałe źródło wartościowego białka. Samo tofu ma nieco mdły smak, ale doskonale pasuje do innych produktów spożywczych, przejmując ich smak i aromat. Podajemy przepis na domowe tofu!
Co to jest tofu? Jak przygotować domowe tofu? PRZEPIS

Jak zrobić domowe tofu?

fot.: www.flickr.com/Andrea_Nguyen

Tofu jest niskokaloryczne, nie zawiera cholesterolu, a co najważniejsze stanowi doskonałe źródło białka. Tofu to częsty składnik potraw orientalnych, wegetariańskich i wegańskich.

Istnieją niezliczone sposoby przyrządzania sera tofu. Można je dodawać do zup, gotować z kaszami, makaronem i warzywami, marynować, piklować, robić z nich sosy i pasty. Tofu można kupić gotowe w kostkach, a następnie ugotować w wodzie lub na parze, usmażyć na patelni bądź w głębokim tłuszczu.

Tofu możemy też łatwo sporządzić sami w domu w kilka godzin. Wystaczy tylko soja i woda. Surowe tofu należy przechowywać w zimnej wodzie w lodówce. Wodę zmieniamy codziennie, wtedy zachowa świeżość przez kilka dni.

Jak przygotować domowe tofu?

Szklankę suchej fasoli sojowej namaczamy na co najmniej 12 godzin w litrze wody. Wodę odlewamy i soję płuczemy. Miksujemy ją z 2 szklankami gorącej wody przez około 3 minuty. Wlewamy puree sojowe do litra wrzącej wody i mieszamy drewnianą łyżką, aż zagotuje się ponownie. Przecedzamy przez płócienną szmatkę, wyciskając dokładnie mleko sojowe. Do suchej masy wlewamy jeszcze 2 szklanki gorącej wody, mieszamy i znów wyciskamy. Otrzymaną serwatkę zagotowujemy i gotujemy przez kilka minut, po czym dolewamy stopniowo około 3 łyżek soku z cytryny wymieszanego z ½ szklanki ciepłej wody. Po około 20 minutach zgestniałą masę przecedzamy przez płótno i odstawiamy w formie do wystygnięcia.

 

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Co to jest okara? Co można z niej przygotować? Co to jest okara? Co można z niej przygotować?

Przy przygotowywaniu w domu mleka sojowego czy tofu, zostaje nam papka, czyli wytłoczyny sojowe zwane okarą. Jak wykorzystać te bogate w witaminy resztki soi?

Dlaczego warto jeść soję? Dlaczego warto jeść soję?

Soja jest źródłem witamin i minerałów, pobudzających organizm do regeneracji. Bogata w przyswajalne białko, soja może z powodzeniem zastępować mięso u wegetarian. W Chinach, Korei i Japonii soja jest...

Kuchnia wegetariańska. Jak zrobić smaczny PASZTET Z SOCZEWICY? Podajemy PRZEPIS na domowy pasztet Kuchnia wegetariańska. Jak zrobić smaczny PASZTET Z SOCZEWICY? Podajemy PRZEPIS na domowy pasztet

Soczewica to bogate źródło białka, żelaza, kwasu foliowego, potasu i wapnia. Polecana jest zarówno osobom niejedzącym mięsa, jak i wykonującym duży wysiłek fizyczny. Świetnie nadaje się do...

Aktualizacja: 11.01.2015 10:58
Autor:
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Piotr Tymochowicz: KIM JEST, CO OSIĄGNĄŁ? Co wiemy o słynnym specjaliście ds. wizerunku?
Piotr Tymochowicz: KIM JEST, CO OSIĄGNĄŁ? Co wiemy o słynnym specjaliście ds. wizerunku?

Piotr Tymochowicz to znany i kontrowersyjny specjalista ds. wizerunku. Współpracował ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.