porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Konfitura z derenia jadalnego - PRZEPIS. Jak zrobić konfiturę z derenia?
Konfitura z derenia jadalnego - PRZEPIS. Jak zrobić konfiturę z derenia? Dereń jadalny to niewielki owoc pestkowy, z wyglądu przypominający żurawinę, ...
Kuchnia wegetariańska - przepis na domowe tofu.

Co to jest tofu? Jak przygotować domowe tofu? PRZEPIS

Tofu, czyli ser sojowy, stanowi doskonałe źródło wartościowego białka. Samo tofu ma nieco mdły smak, ale doskonale pasuje do innych produktów spożywczych, przejmując ich smak i aromat. Podajemy przepis na domowe tofu!
Co to jest tofu? Jak przygotować domowe tofu? PRZEPIS

Jak zrobić domowe tofu?

fot.: www.flickr.com/Andrea_Nguyen

Tofu jest niskokaloryczne, nie zawiera cholesterolu, a co najważniejsze stanowi doskonałe źródło białka. Tofu to częsty składnik potraw orientalnych, wegetariańskich i wegańskich.

Istnieją niezliczone sposoby przyrządzania sera tofu. Można je dodawać do zup, gotować z kaszami, makaronem i warzywami, marynować, piklować, robić z nich sosy i pasty. Tofu można kupić gotowe w kostkach, a następnie ugotować w wodzie lub na parze, usmażyć na patelni bądź w głębokim tłuszczu.

Tofu możemy też łatwo sporządzić sami w domu w kilka godzin. Wystaczy tylko soja i woda. Surowe tofu należy przechowywać w zimnej wodzie w lodówce. Wodę zmieniamy codziennie, wtedy zachowa świeżość przez kilka dni.

Jak przygotować domowe tofu?

Szklankę suchej fasoli sojowej namaczamy na co najmniej 12 godzin w litrze wody. Wodę odlewamy i soję płuczemy. Miksujemy ją z 2 szklankami gorącej wody przez około 3 minuty. Wlewamy puree sojowe do litra wrzącej wody i mieszamy drewnianą łyżką, aż zagotuje się ponownie. Przecedzamy przez płócienną szmatkę, wyciskając dokładnie mleko sojowe. Do suchej masy wlewamy jeszcze 2 szklanki gorącej wody, mieszamy i znów wyciskamy. Otrzymaną serwatkę zagotowujemy i gotujemy przez kilka minut, po czym dolewamy stopniowo około 3 łyżek soku z cytryny wymieszanego z ½ szklanki ciepłej wody. Po około 20 minutach zgestniałą masę przecedzamy przez płótno i odstawiamy w formie do wystygnięcia.

 

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Kuchnia wegetariańska: 3 proste sosy do makaronu Kuchnia wegetariańska: 3 proste sosy do makaronu

Makaron, przyrządzony ze smacznym, prostym sosem, błyskawicznie poprawi ci humor. To świetny patent na szybki obiad albo ciepłą kolację, kiedy nie chce się długo gotować. Oto trzy sprawdzone...

Co to jest jarmuż? Przepis na jarmuż w cieście Co to jest jarmuż? Przepis na jarmuż w cieście

Jarmuż to nic innego jak odmiana kapusty. Ta charakterystyczna, zielona roślina to ważny składnik kuchnia wegańskiej i wegetariańskiej. Idealnie sprawdza się w sałatkach, tortillach, a nawet można z...

Jak zrobić rozgrzewającą zupę z soczewicy? PRZEPIS Jak zrobić rozgrzewającą zupę z soczewicy? PRZEPIS

Soczewica to ważny składnik dań w kuchni wegetariańskiej. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, jest sycąca i smaczna. Można robić z niej pasztety, kotleciki, gotować na gęsto lub dodawać do...

Aktualizacja: 04.10.2013 13:11
Autor:
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Stanisław Sz. podejrzany o szpiegostwo na rzecz Rosji?
Kim jest Stanisław Sz. podejrzany o szpiegostwo na rzecz Rosji?

Znamy treść zarzutów skierowanych przeciwko Stanisławowi Sz. - prawnikowi z polskim ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.