porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Co to jest tapenada? Jak przygotować domową tapenadę? PRZEPIS
Co to jest tapenada? Jak przygotować domową tapenadę? PRZEPIS Tapenada to pasta zrobiona na bazie oliwek, kaparów i oliwy. ...
Ajwar - idealny zamiennik klasycznych sosów. Jak zrobić pyszny sos z papryki

Co to jest ajwar? Jak przygotować ajwar? Przepis na domowy ajwar

Masz już dość ketchupu czy musztardy do grillowanych potraw? Polecamy zatem ajwar - ta pasta z pieczonej papryki zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jak zrobić pyszny ajwar?
 Co to jest ajwar? Jak przygotować ajwar? Przepis na domowy ajwar

Przygotowanie ajwaru jest dość pracochłonne, ale w zamian dostajemy bardzo smaczną przyprawę i bombę witaminową zarazem.

fot.: Photos.com

Ajwar to nic innego jak pasta ze smażonej/pieczonej  papryki. Sos ten jest podstawą kuchni bałkańskiej i przygotowuje się go z pieczonej papryki z dodatkiem czosnku oraz bakłażanów i ostrej papryczki (w szczególności dla amatorów pikantnych sosów).

W krajach bałkańskich ajwar podawany jest do grilowanych mięs i ryb lub jako pasta do pieczywa. Przygotowanie domowego ajwaru pochłania trochę czasu, ale naprawdę warto. Jest idealnym dodatkiem do różnych dań. Do przygotowania ajwaru potrzebna jest papryka i bakłażany, które należy najpierw upiec, a następnie dokładnie obrać i zmiksować. Potem ugotować z dodatkiem przypraw. Domowy ajwar idealnie nadaje się do marynowania. 

Przepis na domowy ajwar

Składniki:

  • 10 czerwonych papryk

  • 4 bakłażany

  • 6 ząbków czosnku

  • ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 szkl. oliwy

  • 3 ostre papryczki

  • 5 łyżek octu winnego białego

Przygotowanie:

Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 170°C. Warzywa myjemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 1/2 godziny. Przewracając tak, by podpiekły się ze wszystkich stron. Czosnek pieczemy w łupinie. Aby warzywa łatwiej się obierało po upieczeniu najlepiej umieścić je w foliowej torebce, szczelnie zamkniętej i odstawić na kwadrans. Obrane warzywa obieramy z papryk usuwamy środek i wszystko miksujemy. Papryczkę chili kroimy na drobne kawałki. W dużym garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy papryczkę i chwile smażymy. Następnie dodajemy zmiksowane warzywa, ocet, koncentrat pomidorowy, i przyprawy. Pastę gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Mieszamy, aby sos się nie przypalił.

Po ugotowaniu pastę przelewamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Tak przygotowany ajwar możemy przechowywać około 3 miesięcy. Po otwarciu należy słoiczki z ajwarem przechowywać w lodówce i zużyć po około 4 dniach. Smacznego.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Przepis na paprykę: słowiański gjuwecz Przepis na paprykę: słowiański gjuwecz

Słowiański gjuwecz to rodzaj gulaszu popularnego na Bałkanach. Przygotowuje się go z mięsa wieprzowego, jagnięcego lub baraniny oraz sezonowych warzyw - pomidorów, bakłażanów, cukinii i papryki. Ta...

DRUGIE ŚNIADANIE cz. 6. Jak przygotować PASTĘ Z SERA FETA do kanapek? DRUGIE ŚNIADANIE cz. 6. Jak przygotować PASTĘ Z SERA FETA do kanapek?

Kanapki to nieodzowna część naszego jadłospisu. Co zrobić, by za każdym razem smakowały inaczej? Pasta z fety do kanapek będzie idealnym rozwiązaniem, które zastąpi masło lub majonez.

KUCHNIA BAŁKAŃSKA. Jak przygotować PLESKAWICĘ? Podajemy PRZEPIS na kotlety mielone inaczej

Pleskawica to smaczne mięsne danie z kuchni bałkańskiej. Masz ochotę na nowe smaki i potrawy? Wypróbuj pleskawicę - czyli kotlety mielone, ale robione inaczej niż u nas w kraju. 

Aktualizacja: 29.08.2013 14:02
Autor:
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Joanna Fiodorow — kim jest brązowa medalista Mistrzostw Europy?

Naszej brązowej medalistki w rzucie młotem, który wywalczyła na Mistrzostwach ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.