porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Karczochy jak z włoskiej trattorii - jak je przyrządzić?
Karczochy jak z włoskiej trattorii - jak je przyrządzić? Kuchnia włoska nie bez powodu uważana jest za jedną z ...
Przepis na pyszny bułgarski chłodnik, idealny na upalne, letnie dni. Oto nasz sprawdzwony przepis na tarator

Chłodnik bułgarski tarator – jak go przyrządzić? Mamy sprawdzony przepis!

Tarator – bułgarski chłodnik – to jedno z najpopularniejszych dań kuchni bułgarskiej. Orzeźwiająca i smaczna zupa na stołach króluje głównie w upalne, bałkańskie lato. Jak przygotować tarator? Oto nasz sprawdzony przepis!
Chłodnik bułgarski tarator – jak go przyrządzić? Mamy sprawdzony przepis!
fot.: thinkstockphotos.com

Komu przypadnie do gustu tarator?

Chłodnik bułgarski to zupa godna polecenia przede wszystkim amatorom zup na zimno oraz zupy ogórkowej. Tarator to zupa smaczna, łatwa w przygotowaniu i niezwykle efektowna (głownie za sprawą orzechów), dlatego idealnie nadaje się na letnie przyjęcia np. w ogrodzie.

Składniki taratora

  • 400 ml jogurtu
  • 1 szklanka bardzo zimnej wody
  • dwa średniej wielkości ogórki
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • dwa ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Jak przyrządzić tarator?

Jogurt łączymy z wodą, oliwą, posiekanym koperkiem i utartymi ząbkami czosnku. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie paski (można je także zetrzeć na tarce o dużych oczkach), dodajemy do całości. Całość doprawiamy do smaku solą. Zupę przed podaniem, już na talerzu dekorujemy obranymi i posiekanymi orzechami włoskimi.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Lekkie dania na upały: 3 sprawdzone przepisy Lekkie dania na upały: 3 sprawdzone przepisy

Gdy dokuczają upały, najlepiej zaspokoją głód lekkostrawne dania, podane na zimno. Takie małe co nieco – łatwe do przyrządzenia i niezbyt czasochłonne. Oto trzy sprawdzone przepisy.

Jak zrobić chłodnik z ogórków? [ŁATWY PRZEPIS] Jak zrobić chłodnik z ogórków? [ŁATWY PRZEPIS]

Chłodnik jest jednym z najpopularniejszych dań polskiej kuchni spożywanych na zimno. Zazwyczaj przygotowuje się go z botwinki, ale równie smaczny jest chłodnik z ogórków. Jak go przygotować?

Chłodnik ogórkowy z miętą [PRZEPIS] Chłodnik ogórkowy z miętą [PRZEPIS]

Masz ochotę na zupę ogórkową na zimno? Oto przepis na chłodnik ogórkowy z miętą i pistacjami o delikatnie czosnkowym posmaku. Chłodnik możesz podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub startym serem...

Aktualizacja: 05.01.2015 11:20
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
André Brink - kim był jeden z najwybitniejszych pisarzy południowoafrykańskich?
André Brink - kim był jeden z najwybitniejszych pisarzy południowoafrykańskich?

André Brink, jedne z najwybitniejszych pisarzy południowoafrykańskich nie żyje. Międzynarodowe ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.