porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Fromage party. Jakie sery i jakie wina na przyjęcie w stylu francuskim?
Fromage party. Jakie sery i jakie wina na przyjęcie w stylu francuskim? Zaproście gości na francuskie fromage party. Menu jest wtedy całkiem ...
Camembert - jak powstaje, czy jest zdrowy

Camembert ser pleśniowy. Jak się go robi i jak powinien smakować?

Sięgając w sklepie po ser camembert – bo lubimy jego smak lub jest składnikiem potrawy, którą chcemy zrobić – nie zastanawiamy się, co to jest za ser. Innych od tego sera odrzuca właśnie fakt, że należy do rodziny serów pleśniowych… Czy warto jeść camembert? Jaki powinien być dobry camambert?
Camembert ser pleśniowy. Jak się go robi i jak powinien smakować?

Camembert może być samodzielną przekąską.

fot.: sxc.hu

Ser camembert pochodzi z Francji i wyrabiany jest z pełnego mleka krowiego. W dojrzewaniu sera camembert biorą udział pleśnie (Penicillium camamberti – stąd nazwa), które nadają specyficzny smak i aromat, który przypomina zapach pieczarek. Konsystencja sera powinna być jednolita w całej masie, o elastycznym miąższu. Dopuszczalne są nieliczne małe oczka. Pleśniowy ser camembert ma białą lub kremową barwę. Skórka tego sera jest cienka i delikatna, lekko omszała, z nalotem białej pleśni. Na skórce występują niewielkie kolonie bakterii o czerwonym zabarwieniu. Sery tego typu są niewielkie i mają kształt płaskich cylindrów. Ser owija się pergaminem, w papier woskowany lub w folię, a następnie wkłada do pudełka z tektury. Produkuje się dwa rodzaje serów tego typu: pełnotłusty i tłusty.

Pleśniowe sery typu camembert są znakomite jako samodzielna zakąska. Są bardzo dobrą bazą do koktajlowych koreczków, które można zrobić z pomidorów, oliwek, papryki i ogórków. Sprawdzają się również jako składnik sałatek lub sosów i zup (w tych ostatnich przypadkach rozpuszczają się i nadają potrawom charakterystyczny smak i aromat), którym trzeba nadać smakowego charakteru.

Praktyczna uwaga - gdy chcemy, by  ser rozpuścił się w zupie lub sosie, musimy go drobno pokroić i dodać na sam koniec gotowania, nie przejmujmy się widokiem białej skórki camemberta, która rozpuszcza się trudno. Jeśli chodzi o dodawanie potrawom smaku, podobne właściwości mają również sery typu brie oraz – szczególnie w przypadku zup i sosów – sery topione.    

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Fromage party. Jakie sery i jakie wina na przyjęcie w stylu francuskim? Fromage party. Jakie sery i jakie wina na przyjęcie w stylu francuskim?

Zaproście gości na francuskie fromage party. Menu jest wtedy całkiem proste – sery i odpowiednie wina. Dlaczego wino? Bo odpowiednio dobrane podkreśla smak serwowanych serów. Takie przyjęcie jest...

KUCHNIA FRANCUSKA: delikatna, lekka, wysublimowana. Dlaczego świat zachwyca się kuchnią francuską?

Kuchnia francuska jest znana i ceniona na całym świecie. Nie jest tajemnicą, że Francuzi traktują swoje potrawy i produkty jako część światowego dziedzictwa. Nie ma też nic zaskakującego w tym, że...

Jak zrobić zupę-krem z selera z serem pleśniowym?

Seler jest tani i zdrowy. Wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii. Jest więc nieoceniony przy stosowaniu diet odchudzających. Warto zatem spojrzeć na...

Aktualizacja: 26.01.2014 17:58
Źródło: mowimyjak.pl
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Krzysztof Oksiuta: kim jest? Co osiągnął?
Krzysztof Oksiuta: kim jest? Co osiągnął?

Krzysztof Oksiuta to jeden z kandydatów z ramienia zjednoczonej prawicy ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.