porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Biała kiełbasa gotowana: jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę?
Biała kiełbasa gotowana: jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę? Jak podać białą kiełbasę na wielkanocne śniadanie? Białą kiełbasę można ...
Jaki jest skład białej kiełbasy? Jakie mięso w białej kiełbasie? Z jakiego mięsa jest biała kiełbasa?

Biała kiełbasa – jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?

Biała kiełbasa – jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?

Białą kiełbasę przygotowuje się z dobrej jakości mięsa wieprzowego, z dodatkiem mięsa wołowego oraz tłuszczu i przypraw

fot.: thinkstockphotos.com
Z jakich składników wytwarza się białą kiełbasę? Z wieprzowiny, odrobiny wołowiny i przypraw. Biała kiełbasa ze sklepu zawiera także konserwanty, barwniki i regulatory smaku. A jak samodzielnie zrobić białą kiełbasę?

Biała kiełbasa w polskiej kuchni składa się z wieprzowiny – do jej produkcji wykorzystywana jest głównie łopatka, boczek lub podgardle – a ponadto wołowina oraz jelita wieprzowe i przyprawy.

>>> Jak wybrać idealną białą kiełbasę? Poznaj sekrety białej kiełbasy [KLIKNIJ!]

Biała kiełbasa zawdzięcza swój kolor surowcom – barwa mięsa jest lekko różowa, tłuszczu zaś biała – taki biało-różowy kolor ma kiełbasa surowa. Po sparzeniu przybiera kolor szarawy. Jeśli kiełbasa ma kolor różowawy, to oznacza to, że dodano do niej środki konserwujące, zwłaszcza sól peklującą. Po sparzeniu powinna być krucha i soczysta, ale nie twarda, a mięso i przyprawy powinny być dobrze wyczuwalne.

Jak zrobić białą kiełbasę?

0,5 kilograma łopatki wieprzowej należy zmielić na największych oczkach maszynki do mielenia mięsa, a 0,3 kg surowego boczku bez skóry i 0,2 kg tłustego podgardla bez skóry na średnich oczkach.

Wymieszane mięso należy trzema dużymi ząbkami czosnku, połową łyżki stołowej soli i półtorej łyżki stołowej majeranku, oraz w mniejszych ilościach zmielonymi liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Przygotowaną w ten sposób masą nadziewa się jelita wieprzowe, formując kiełbaski.

Biała kiełbasa ma długą tradycję – najstarszy znany przepis na wykonanie białej kiełbasy znaleźć można w książce kucharskiej Marii Śleżańskiej z 1904 roku.

Biała kiełbasa ze sklepu – co w niej znajdziemy?

Poniżej prezentujemy skład surowej białej kiełbasy firmy Sokołów SA (informacje z opakowania):

Mięso wieprzowe 91%, woda, sól, przyprawy (w tym sezam, seler, czosnek, majeranek), błonnik roślinny, stabilizatory E451 (I, II), E450 (III, V), białko sojowe, maltodekstryna, regulator kwasowości: octan sodu, kwas cytrynowy, cytrynian sodu, przeciwutleniacze E315, E316, wzmacniacz smaku E621, błonnik pszenny (gluten), substancja konserwująca E250.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Biała kiełbasa pieczona: pomysły na białą kiełbasę Biała kiełbasa pieczona: pomysły na białą kiełbasę

Biała kiełbasa to klasyczna potrawa, która musi się znaleźć na wielkanocnym stole. Ale nie tylko - białą kiełbasę chętnie jadamy też przy innych okazjach. Można ja przygotowywać na różne sposoby -...

Biała kiełbasa gotowana: jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę? Biała kiełbasa gotowana: jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę?

Jak podać białą kiełbasę na wielkanocne śniadanie? Białą kiełbasę można serwować na wiele sposobów. jednak najczęśtszym sposobem jest jej gotowanie. Jak to zrobić, by kiełbasa nie straciła smaku,...

Białe kiełbaski w piwie: pomysł na Wielkanoc i nie tylko Białe kiełbaski w piwie: pomysł na Wielkanoc i nie tylko

Biała kiełbasa przyrządzona z dodatkiem piwa to pomysł, który sprawdzi się nie tylko w Wielkanoc. Jasne piwo to idealny składnik do przyrządzania potraw mięsnych. Najbardziej popularna jest golonka w...

Aktualizacja: 16.03.2016 09:08
Autor: Ada
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Paulina Jaroszewicz: kim jest partnerka Andrzeja Chyry i matka jego dziecka?

Paulina Jaroszewicz to 26-letnia asystentka kierownika produkcji. Przy jednej z ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.