porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Placki z cukinii i ziemniaków – SPRAWDZONY PRZEPIS
Placki z cukinii i ziemniaków – SPRAWDZONY PRZEPIS Placki z cukinii i ziemniaków to niedrogie i proste w ...
Jaki jest skład białej kiełbasy? Jakie mięso w białej kiełbasie? Z jakiego mięsa jest biała kiełbasa?

BIAŁA KIEŁBASA – jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?

BIAŁA KIEŁBASA. Z jakich składników wytwarza się białą kiełbasę? Z wieprzowiny, odrobiny wołowiny i przypraw. Biała kiełbasa ze sklepu zawiera także konserwanty, barwniki i regulatory smaku. A jak samodzielnie zrobić białą kiełbasę? 
BIAŁA KIEŁBASA – jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?

Z jakiego mięsa wytwarza się białą kiełbasę?

fot.: Mariuszjbie/Wikimedia Commons, CC 3.0

Biała kiełbasa w polskiej kuchni składa się z wieprzowiny – do jej produkcji wykorzystywana jest głównie łopatka, boczek lub podgardle – a ponadto wołowina oraz jelita wieprzowe i przyprawy.

>>> Jak wybrać idealną białą kiełbasę? Poznaj sekrety białej kiełbasy [KLIKNIJ!]

Biała kiełbasa zawdzięcza swój kolor surowcom – barwa mięsa jest lekko różowa, tłuszczu zaś biała – taki biało-różowy kolor ma kiełbasa surowa. Po sparzeniu przybiera kolor szarawy. Jeśli kiełbasa ma kolor różowawy, to oznacza to, że dodano do niej środki konserwujące, zwłaszcza sól peklującą. Po sparzeniu powinna być krucha i soczysta, ale nie twarda, a mięso i przyprawy powinny być dobrze wyczuwalne.

Jak zrobić białą kiełbasę?

0,5 kilograma łopatki wieprzowej należy zmielić na największych oczkach maszynki do mielenia mięsa, a 0,3 kg surowego boczku bez skóry i 0,2 kg tłustego podgardla bez skóry na średnich oczkach.

Wymieszane mięso należy trzema dużymi ząbkami czosnku, połową łyżki stołowej soli i półtorej łyżki stołowej majeranku, oraz w mniejszych ilościach zmielonymi liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Przygotowaną w ten sposób masą nadziewa się jelita wieprzowe, formując kiełbaski.

Biała kiełbasa ma długą tradycję – najstarszy znany przepis na wykonanie białej kiełbasy znaleźć można w książce kucharskiej Marii Śleżańskiej z 1904 roku.

Biała kiełbasa ze sklepu – co w niej znajdziemy?

Poniżej prezentujemy skład surowej białej kiełbasy firmy Sokołów SA (informacje z opakowania):

Mięso wieprzowe 91%, woda, sól, przyprawy (w tym sezam, seler, czosnek, majeranek), błonnik roślinny, stabilizatory E451 (I, II), E450 (III, V), białko sojowe, maltodekstryna, regulator kwasowości: octan sodu, kwas cytrynowy, cytrynian sodu, przeciwutleniacze E315, E316, wzmacniacz smaku E621, błonnik pszenny (gluten), substancja konserwująca E250.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Przepisy na Wielkanoc. Jak przygotować białą kiełbasę? Przepis na białą kiełbasę ze śliwkami Przepisy na Wielkanoc. Jak przygotować białą kiełbasę? Przepis na białą kiełbasę ze śliwkami

Przepisy na Wielkanoc bazują najczęściej na jajkach. Białej kiełbasy, choć nie wygląda zbyt apetycznie, nie może zabraknąć w żurku wielkanocnym. Żur to nie jedyne zastosowanie białej kiełbasy,...

GRILL. Jak zrobić białą kiełbasę w piwie?

Przygotowując grilla nie zapominaj o prostych i smacznych daniach, choćby białej pieczonej kiełbasie. Dzięki dodaniu piwa potrawa zyska charakteru. Jak na grillu zrobić białą kiełbasę w piwie?

DANIA WIELKANOCNE. Jak przygotować ŻUR STAROPOLSKI?

Żur staropolski to zupa przyrządzana na bazie zakwasu charakterystyczna wielkanocna potrawa. Najczęściej podawana z białą kiełbasą i boczkiem oraz ugotowanym na twardo jajkiem. W niektórych regionach...

Aktualizacja: 22.08.2013 17:56
Autor: Ada
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Edyta Pietrzyk: kim jest? Co osiągnęła?
Edyta Pietrzyk: kim jest? Co osiągnęła?

Edyta Pietrzyk to jedna z najlepiej zapowiadających się projektantek młodego ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.