porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Baranina - kiedy kupować baraninę, jak sprawdzić czy jest dobra?
Baranina - kiedy kupować baraninę, jak sprawdzić czy jest dobra? Smak gotowej baraniny zależy głównie od jakości mięsa i sposobu ...
Przepis na idealny barszcz czerwony na zakwasie z przepisu Magdy Gessler!WEDŁUG PRZEPISU MAGDY GESSLER - Szukasz przepisów Magda Gessler?

Barszcz czerwony WEDŁUG PRZEPISU MAGDY GESSLER! Jak zrobić barszcz czerwony z przepisu z KUCHENNYCH REWOLUCJI?

Podstawą smacznego barszczu czerwonego jest odpowiednio przyrządzony smak z buraków. Przekonali się o tym pracownicy restauracji "Pod Łosiem" w podgorzowskim Wawrowie, której rewolucję robiła Magda Gessler. Zobacz, jak przygotować buraczaną esenscję według przepisu Magdy Gessler i jak ugotować prawdziwy barszcz!
Barszcz czerwony WEDŁUG PRZEPISU MAGDY GESSLER! Jak zrobić barszcz czerwony z przepisu z KUCHENNYCH REWOLUCJI?
Taki kolor powinien mieć prawdziwy barszcz czerwony. fot.: screen/kuchennerewolucje.tvn.pl

W restauracji "Pod Łosiem" w miejscowości Wawrów niedaleko Gorzowa Wielkopolskiego podają najlepszy barszcz czerwony. Ich sekretem jest przepis na najlepszy barszcz, który podała kucharzom Magda Gessler podczas jednej ze swoich "Kuchennych rewolucji". Specjalnie dla ciebie spisaliśmy ten genialny przepis.

Składniki do barszczu czerwonego według przepisu Magdy Gessler

Jak każda inna potrawa, tak i barszcz czerwony został udoskonalony przez słynną celebrytkę-restauratorkę, Magdę Gessler. Wśród składników, które będą potrzebne do wykonania smaku, a później barszczu czerwonego według jej przepisu, znalazły się:

  • 1 kg buraków
  • pół selera
  • cały por 
  • 2 duże lub 3 małe cebule
  • 4 kwaśne, polskie, winne jabłka  
  • 5 łyżek octu
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku

Wszystkie składniki będą niezbędne do zrobienia tradycyjnego smaku - niesłusznie zwanego zakwasem.

Jak zrobić barszcz czerwony według przepisu Magdy Gessler?

Buraki należy przekroić na połówki i wrzucić do garnka. Następnie zalać zimną wodą, ale tylko do poziomu, gdzie znajdują się buraki. Następnie garnek z burakami trzeba postawić na gazie i wrzucić obranego selera i obrane cebule - w całości. Do wywaru należy też dodać, związane razem, liście buraków i por, tak żeby się nie rozpadły w trakcie gotowania. Gdy wywar się zagotuje trzeba doprawić go octem. Należy wlać do niego około pięciu łyżek octu i kontynuować gotowanie, aż buraki staną się miękkie.  W ten sposób powstaje smak na barszcz, niesłusznie zwany zakwasem. Wywar należy gotować na najwolniejszym ogniu, gdyż musi się on gotować, ale nie może wrzeć. Gdy buraki będą już miały odpowiednią miękkość, należy ostudzić wywar, a następnie odstawić go w chłodne miejsce. Wierzch wywaru posypujemy łupinkami jabłek albo pokrojonymi ćwiartkami tego owocu. Odstawiamy na noc.

Następnego dnia należy ponownie postawić wywar na gazie. Przedtem jednak trzeba wyjąć z niego buraki, zetrzeć je na tarce i ponownie wrzucić do zupy. Pod sam koniec gotowania do barszczu dodajemy pieprz, ma on bowiem zwyczaj gorzknienia w trakcie gotowania - i starte dwa ząbki czosnku.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Przepisy Magdy Gessler na świeta! Barszcz, śledź, ryba po grecku i kompot według Magdy Gessler Przepisy Magdy Gessler na świeta! Barszcz, śledź, ryba po grecku i kompot według Magdy Gessler

Magda Gessler, znana restauratorka, która zdobyła jeszcze większy rozgłos dzięki programom Masterchef oraz Kuchenne rewolucje, ma przepisy na każdą okazję! Podajemy przepisy Magdy Gessler na...

Święta według Magdy Gessler. Jak zrobić pastę z makreli z "Kuchennych rewolucji"? Święta według Magdy Gessler. Jak zrobić pastę z makreli z "Kuchennych rewolucji"?

Zastanawiasz się, jakie przystawki przygotować na wigilijny stół? Skorzystaj z porady Magdy Gessler rodem z "Kuchennych rewolucji". Niech wśród 12 wigilijnych potraw znajdzie się wyjątkowa pasta z...

Kuchenne rewolucje. Jak zrobić śledzia w sosie z mlecza? Przepis Magdy Gessler

Kuchenne rewolucje dotarły nad Bałtyk do baru Rybka w Gdańsku. Zobacz, jak Magda Gessler podaje śledzia w sosie z mlecza. Goście restauracji byli zachwyceni, wypróbuj przepis w domu i zaskocz...

Aktualizacja: 12.02.2014 10:30
Autor: Monika P.
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Adam Jasser, nowy prezes UOKiK — kim jest? [KARIERA]

Premier Donald Tusk powołał, we wtorek 18 marca, nowego prezesa ...

BAZA PORAD
Przepisy barszcz czerwony. Jak zrobić barszcz według przepisu Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji emitowanych w TVN. Ukraiński barszcz czerwony to najprostszy czerwony barszcz. M Gessler Barszcz Czerwony. barszcz czerwony kiszony magda gessler. Bez barszczu czerwonego z uszkami trudno sobie wyobrazić kolację wigilijną. Zakwas Barszcz Czerwony Gessler
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.