porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Pomidory: jak zrobić domowy przecier pomidorowy. Podajemy 2 przepisy
Pomidory: jak zrobić domowy przecier pomidorowy. Podajemy 2 przepisy Jesteś zwolenniczką zdrowej żywności? Zamiast kupować koncentrat, zrób samodzielnie przecier ...
Bakłażany doskonałe na zimno i na ciepło. Jak zrobić bakłażany w oliwie na zimę? Jak zrobić przetwory z bakłazanów

Bakłażany w oliwie - jak zrobić? Podajemy dobry przepis

Bakłażany w oliwie - jak zrobić? Podajemy dobry przepis

Bakłażany możemy na zimę zakonserwowac w oliwie.

fot.: Photos.com
Bakłażan to pyszne warzywo z rodziny psiankowatych (kuzyn pomidora), które  można jeść cały rok. Nadaje się na przekąski zimne i ciepłe, można je faszerować lub zamknąć z oliwą w słoikach na zimę. Jak zrobić bakłażany na zimę?

Bakłażany w oliwie - przepis 1

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów

  • szklanka oliwy

  • sól

Sposób przygotowania:

Bakłażany obieramy ze skórki, kroimy w plastry gr. 1 cm. Rozkładamy na półmisku. Solimy i zostawiamy na pół godziny. Sok, który wydzielił się, osuszamy papierowym ręcznikiem. Plastry bakłażana smarujemy oliwą i smażymy na patelni lub grillujemy. Układamy w słoiku lekko ugniatając, zalewamy oliwą, żeby całkowicie przykryła warzywo. Zakręcamy słoik i pasteryzujemy w piekarniku 20 minut. Podajemy popieprzone, z cytryną.

Bakłażany w oliwie - przepis 2

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów

  • szklanka białego wina

  • szklanka białego octu winnego 

  • szklanka oliwy + trochę ew. do dolania 

  • listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Bakłażany obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy ocet z winem, wrzucamy do tego na minutę bakłażany. Odcedzamy i zostawiamy na sicie, żeby obeschły. Do wyparzonego słoika wkładamy bakłażany, przekładamy miętą, wlewamy oliwę. Zostawiamy na kilka godzin (np. na całą noc), by warzywo wchłonęło oliwę. Po tym czasie dolewamy jeszcze trochę oliwy, by zakryła bakłażany. Zamykamy słoik i pasteryzujemy przez 20 minut.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Caponata sycylijska: bakłażany z dodatkami Caponata sycylijska: bakłażany z dodatkami

Caponata to pyszne danie pochodzące z Sycylii, przyrządzane na bazie bakłażanów i pomidorów. Czasami przez Polaków określana jest  mianem bigosu z bakłażanów. Caponatę można podawać na ciepło lub na...

Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym PRZEPIS Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym PRZEPIS

Lato to czas, kiedy możemy cieszyć się różnorodnością warzyw! Korzystajmy z tego póki czas! Polecamy bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym.

Czym jest gruszka miłosna? Dlaczego jemy bakłażany? Czym jest gruszka miłosna? Dlaczego jemy bakłażany?

Bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna – to tylko kilka nazw tego samego warzywa. Należy do tej samej rodziny co ziemniaki i pomidory. Bakłażan pochodzi z Indii, ale bardziej jest znany jako istotny...

Aktualizacja: 03.08.2013 14:55
Autor: bibika
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Andrzej Duda: żona Agata, córka Kinga - co o nich wiemy?
Andrzej Duda: żona Agata, córka Kinga - co o nich wiemy?

Andrzej Duda zdobył najwięcej głosów w I turze wyborów prezydenckich ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.