porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online

Kuchnia i przepisy

Jak przechowywać grzyby? Jak zrobić grzybowe zapasy na zimę?

Jak przechowywać grzyby? Jak zrobić grzybowe zapasy na zimę?

Jest wiele sposobów na przechowanie grzybów. Zebrane w sezonie i dobrze przetworzone pozwolą na przygotowywanie atrakcyjnych dań przez cały rok. Najważniejsze jest staranne ich oczyszczenie, co nie zawsze oznacza mycie ...

grzyby jadalne, marynowanie grzybów dodano: 01.09.2014 10:59
Sezon na grzyby. Jakie grzyby nadają się do suszenia, jakie do marynaty, jakie do innych przetworów?

Sezon na grzyby. Jakie grzyby nadają się do suszenia, jakie do marynaty, jakie do innych przetworów?

Przetwory z grzybów to pole do popisu dla każdego kucharza i każdej kucharki. Można je suszyć, smażyć, marynować, dusić, kisić, pasteryzować... Mówimy, do czego możesz wykorzystać konkretne gatunki grzybów.

BOROWIKI, grzyby dodano: 01.09.2014 10:59
Jak konserwować grzyby na zimę?

Jak konserwować grzyby na zimę?

Jeśli chcemy cieszyć się smakiem grzybów w zimie, musimy je odpowiednio zakonserwować. Mamy do wyboru: suszenie, marynowanie, solenie, kiszenie, pasteryzowanie i mrożenie. Jak konserwować zebrane jesienią grzyby?

grzyby, kiszenie grzybów dodano: 01.09.2014 10:59
Jak suszyć grzyby w suszarce?

Jak suszyć grzyby w suszarce?

Suszenie grzybów w suszarce spożywczej to najprostszy sposób, by szybko i bez trudu otrzymać ususzone grzyby. Jak suszyć grzyby w suszarce? Jakie gatunki grzybów najbardziej nadają się do suszenia? Oto ...

grzyby suszone, suszenie grzybów dodano: 01.09.2014 10:59
Jak suszyć grzyby na słońcu?

Jak suszyć grzyby na słońcu?

Suszenie grzybów wzmacnia ich aromat i nadaje im szczególnego smaku. Mówimy, jak suszyć grzyby na słońcu!

grzyby, grzyby jak suszyć dodano: 01.09.2014 10:59
Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. No i co z tego. W zimie zupa z suszonych grzybów smakuje jak marzenie. Niektórzy nie wyobrażają sobie wigilii bez zupy grzybowej. Jak zrobić ...

grzyby, grzyby do suszenia dodano: 01.09.2014 10:59 | odpowiedz (1)
Przetwory z grzybów - jak prawidłowo suszyć grzyby?

Przetwory z grzybów - jak prawidłowo suszyć grzyby?

Torebka suszonych grzybów nie zajmuje wiele miejsca, a może wystarczyć na całą zimę jako surowiec na zupę czy sos lub dodatek do mięs i bigosu. To idealny półprodukt, który można ...

kapelusz grzyba, koźlaki dodano: 01.09.2014 10:58
Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Kiedyś cała Polska suszyła grzyby nawleczone na sznurki i przewieszone nad kuchenką gazową albo rozłożone na blaszkach w piekarniku. Przy dzisiejszych cenach prądu i gazu ta metoda jest nazbyt droga ...

gdzie są grzyby, grzybobranie dodano: 01.09.2014 07:57
Co warto jeść jesienią?

Co warto jeść jesienią?

Jesień to okres zbiorów wielu cennych i smacznych warzyw i grzybów. Niektóre z nich importowane są dostępne i przez cały rok, ale te, które dojrzały tu i teraz są najsmaczniejsze ...

dieta, grzyby dodano: 31.08.2014 08:17
Olej rzepakowy - ZALETY i WADY

Olej rzepakowy - ZALETY i WADY

Tłuszcze roślinne są niezbędne w codziennej diecie. Nie tylko oliwa z oliwek jest zbawienna dla dobrego funkcjonowania naszego organizmu. Warto sięgać po rodzimy olej rzepakowy, także ten rafinowany.

olej rzepakowy, oliwa z oliwek dodano: 30.08.2014 14:16
Grzyby marynowane w ostrej marynacie [NIETYPOWY PRZEPIS]

Grzyby marynowane w ostrej marynacie [NIETYPOWY PRZEPIS]

Do tradycyjnie marynowane grzybów jako przypraw najczęściej używa się liścia laurowego, pieprzu oraz gorczycy. A my podajemy przepis na grzyby marynowane w ostrej, aromatycznej marynacie z dodatkiem przypraw nietypowych.

grzyby marynowane, marynata dodano: 29.08.2014 10:29
Przetwory z grzybów. Jak zachować rydze na później?

Przetwory z grzybów. Jak zachować rydze na później?

Rydze uchodzą za bardzo delikatne i szybko psujące się grzyby. Nie są też bardzo popularnym towarem w sprzedaży. Ale jak już się sami natkniemy na „pole” rydzów, chciałoby się korzystać ...

konserwowanie grzybów, marynowanie grzybów dodano: 27.08.2014 13:11
    • Pytania(1843)
    • ZADAJ PYTANIE
  • Odpowiedzi(1064)
  • ZADAJ PYTANIE
PORADY EKSPERTA

Małgorzata Majewska

MARKETING, MEDIA, PORTAL KARIERY. Od 2008 roku pracuje w wiodącym ...

  • PYTANIE DO EKSPERTA
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
KTO JEST KIM?
Kim jest Stanisław Terlecki, kim jest Maciej Terlecki?

Dowiedz się kim są Stanisław Terlecki i jego syn Maciej ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.