porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online

Kuchnia i przepisy

Dżem morelowy [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Dżem morelowy [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Gęsty dżem morelowy smakuje dobrze nie tylko jako dodatek do pieczywa czy ciasta. Smakosze podają go także do delikatnych mięs, np. jagnięciny. Mówimy, jak zrobić dżem z moreli.

dżem morelowy, morele dodano: 31.07.2014 08:49
Konfitura z moreli [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Konfitura z moreli [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Konfitura ma to do siebie, że jest nie tylko bardzo słodka, ale także dość trwała. Będzie jak znalazł do herbaty na długie zimowe wieczory. Jak zrobić pyszną konfiturę z moreli ...

konfitura z moreli, morele dodano: 31.07.2014 08:38
Tort naleśnikowy wytrawny – sprawdzony przepis [2 NADZIENIA]

Tort naleśnikowy wytrawny – sprawdzony przepis [2 NADZIENIA]

Tort naleśnikowy – słodki lub wytrawny – to prosty, a efektowny sposób podania naleśników. Jest idealny na niezobowiązujące przyjęcie rodzinne czy spotkanie z przyjaciółmi.

ciasto naleśnikowe, Naleśniki dodano: 29.07.2014 11:55
Jak zrobić konserwę w domu? Na czym polega konserwowanie produktów w wysokiej temperaturze?

Jak zrobić konserwę w domu? Na czym polega konserwowanie produktów w wysokiej temperaturze?

Gdy już brakuje miejsca w zamrażalniku, a chciałoby się coś odłożyć na później, zawsze można skorzystać z metody utrwalania przetworów w wysokiej temperaturze. Tak można na przykład konserwować mięso lub ...

domowe konserwy, jak konserwować mięso dodano: 27.07.2014 15:13

Jak ugotować zupę-krem? Przepis na pyszną i pożywną zupę

Sezon na warzywa trwa w najlepsze - warto korzystać z tej obfitości i przyrządzić zupę krem. Jest nie tylko elegancka, lecz także wyjątkowo łatwa do przyrządzenia. Jak ugotować zupę-krem? Podajemy prosty ...

jak ugotować zupę-krem, zupa na obiad dodano: 27.07.2014 14:45
Jak zamrażać mięso? Jak długo można przechowywać mięso w zamrażalniku?

Jak zamrażać mięso? Jak długo można przechowywać mięso w zamrażalniku?

Zamrażanie wydaje się nieskomplikowaną czynnością. Współczesne zamrażalniki są wyposażone w odpowiednie agregaty wytwarzające temperatury do minus 20 stopni. Prawidłowo zamrożone mięso niczym nie będzie się różnić od właściwości świeżego kawałka ...

Groch inaczej. Podajemy kilka przepisów na potrawy z grochem

Groch inaczej. Podajemy kilka przepisów na potrawy z grochem

Groch to nie tylko grochówka czy kapusta z grochem. Groch można „zagospodarować” na wiele sposobów, może być ważnym składnikiem diety wegetariańskiej, gdyż ma duże wartości odżywcze. Zachęcamy do jedzenia grochu ...

groch, groch suchy dodano: 27.07.2014 12:38
Delicje z miodu i orzechów, czyli jak zrobić nugat?

Delicje z miodu i orzechów, czyli jak zrobić nugat?

Miód i orzechy znakomicie do siebie pasują. Z francuskiego nugat oznacza „rozpieszczanie”, a więc wiadomo jak smakuje nugat. Ten smakołyk jest szczególnie popularny we Francji, Włoszech czy Hiszpanii, ale i ...

jak zrobić nugatr, miód dodano: 25.07.2014 15:20
Przetwory z papryki. Jak zrobić paprykę w przecierze pomidorowym?

Przetwory z papryki. Jak zrobić paprykę w przecierze pomidorowym?

Co prawda można teraz kupić paprykę przez cały rok, ale poza tak zwanym sezonem nie jest ona tak smaczna, jak z hodowli gruntowych. Dlatego warto przygotować sobie zapas aromatycznej papryki ...

SOK a NEKTAR – czym się różnią?

SOK a NEKTAR – czym się różnią?

Sprawdź, co jest zdrowsze: sok czy nektar.

nektar, sok dodano: 25.07.2014 13:26
Czym jest gruszka miłosna? Dlaczego jemy bakłażany?

Czym jest gruszka miłosna? Dlaczego jemy bakłażany?

Bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna – to tylko kilka nazw tego samego warzywa. Należy do tej samej rodziny co ziemniaki i pomidory. Bakłażan pochodzi z Indii, ale bardziej jest znany jako istotny ...

bakłażan, bakłażan kalorie dodano: 25.07.2014 12:12
Jak zrobić powidła z agrestu?

Jak zrobić powidła z agrestu?

Agrest jest najczęściej spożywany na surowo, reszta ginie na krzakach, bo brak pomysłów na jego przetworzenie. Agrest to wspaniały owoc, warto go zatrzymać na później chociażby w postaci powideł. Podajemy ...

AGREST, agrest przetwory dodano: 24.07.2014 13:48
    • Pytania(1603)
    • ZADAJ PYTANIE
  • Odpowiedzi(1035)
  • ZADAJ PYTANIE
PORADY EKSPERTA

Agata Kieszkowska

Ekspert Muratorfinanse.

  • PYTANIE DO EKSPERTA
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
KTO JEST KIM?
Katarzyna Krawczyk, nowa dziewczyna Zelta: kim jest?
Katarzyna Krawczyk, nowa dziewczyna Zelta: kim jest?

Po burzliwym rozstaniu z modelką Moniką Ordowską Piotr Zelt znalazł ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.