porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak dobrać kuchenne AGD do potrzeb rodziny? Jak kupić odpowiednie urządzenia AGD?
Jak dobrać kuchenne AGD do potrzeb rodziny? Jak kupić odpowiednie urządzenia AGD? Jak wybierać urządzenia AGD? Często urządzając kuchnię zapominamy o podstawowej ...
Przepisy na lukier do ciasta wielkanocnego: lukier z białka, lukier pomarańczowy, lukier cynamonowy... Jak samemu zrobić lukier?

Jak zrobić lukier do ciasta? PRZEPISY na kolorowe lukry

Wielkanoc to święto obfitujące w przeróżne wypieki. Aby baby i mazurki wielkanocne były jeszcze smaczniejsze i efektownie wyglądały na świątecznym stole, proponujemy przyozdobić je lukrem, który każdy z nas może szybko przygotować sam w domu. Oto kilka przepisów na lukier do ciasta.
Jak zrobić lukier do ciasta? PRZEPISY na kolorowe lukry

Upieczenie baby wielkanocnej wcale nie jest trudne - o ile mamy sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe. Kolorowy lukier i dekoracja z kwiatów sprawią, że babka będzie królową stołu.

fot.: Photos.com

Lukier to nieodzowna częsć wypieków wielkanocnych. Ciasta kupione w cukierni zazwyczaj sprzedawane są już z gotową polewą lub lukrem. Jeśli zdecydujemy się na upieczenie samemu babki lub mazurka, przygotujmy również do nich lukier. Czynność ta nie zajmie nam dużo czasu, a dzięki apetycznej polewie ciasto będzie jeszcze smaczniejsze. W sklepach dostępne są spożywcze barwniki, dzięki którym nasz lukier nabierze fantazyjnego koloru. Przeciwnicy sztucznych dodatków mogą zrobić np. lukier cynamonowy lub pomarańczowy z naturalną skórką z pomarańczy. Jak zatem przygotować samemu lukier? Podajemy trzy przepisy na lukier do ciasta.

Przepis na lukier pomarańczowy

Składniki:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
  • ok. 3 łyżek soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego)

Do miseczki wsypujemy cukier, dodajemy skórkę pomarańczową i sok. Dokładnie mieszamy. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, wówczas należy dolać jeszcze odrobinę soku.

Przepis na lukier cynamonowy

Składniki:

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3-4 łyżki wody
  • 2 łyżeczki cynamonu

Do miseczki wsypujemy cukier, dodajemy cynamon i mieszamy. Dodajemy stopniowo wodę. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, wówczas dolewamy jej więcej.

Przepis na lukier z białka

Składniki:

  • 1 białko
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • barwnik spożywczy, np. różowy

Białko ubijamy z odrobiną cukru. Następnie dodajemy stopniowo pozostałą część cukru, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Dodajemy barwnik i mieszamy.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Aktualizacja: 18.04.2014 17:11
Autor:
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Zuzanna Bijoch – kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Zuzanna Bijoch – kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Zuzanna Bijoch podbija świat mody. Światową sławę zyskała jako twarz ...

BAZA PORAD
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.