porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Odkąd istnieją lodówki, odpadł nam duży kłopot z przechowywaniem żywności. Ale nie wszystko można trzymać w lodówce. Sprawdź, co nie powinno się tam znaleźć

Jakich produktów nie wolno przechowywać w lodówce?

Nie wszystkim produktom spożywczym służy przechowywanie w lodówce. Panująca tam niska temperatura niektórym z nich może wręcz szkodzić. Warto wiedzieć, czego do lodówki wkładać nie należy.

Oto najbardziej popularne produkty spożywcze, które nie powinny być przechowywane w lodówce.

Niektóre warzywa

Zimno lodówki paradoksalnie przyspiesza psucie się pomidorów, ogórków i papryki - po wyjęciu z lodówki na skórce tych warzyw zobaczymy plamy. Optymalna dla pomidorów jest temperatura taka jak w piwnicy, czyli 10-13 st. C, a dla ogórków - nie niższa niż 7 st. C. Oba te warzywa można przechowywać w 20 st. C, zwłaszcza krótko (2-3 dni). Wszystkie warzywa korzeniowe, ziemniaki i owoce o większej trwałości (np. jabłka) można na kilka dni schować do szafki. Ziemniaki dobrze się przechowują w temperaturze piwnicznej, czyli 10 st. C - w lodówce skrobia zacznie się rozkładać do cukrów prostych i ziemniaki staną się słodkie.

Oleje roślinne

Oleje roślinne nie stanowią atrakcji dla drobnoustrojów, bo nie zawierają wody. Oleje rafinowane są produkowane z dodatkiem substancji zabezpieczających przed utlenianiem - można je trzymać nawet rok bez lodówki, najlepiej w ciemnym miejscu, np. olej rzepakowy należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Wyjątkiem jest olej lniany, który powinno przechowywać się w lodówce.

Oleje tłoczone na zimno (np. oliwa z oliwek) należy przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce - zbyt niska temperatura sprawia, że z oliwy wytrąca się osad, co obniża jej walory odżywcze.

Pieczywo 

Chleb najszybciej czerstwieje w temperaturze bliskiej zera, dlatego nie przechowuje się go w lodówce. Najlepszym miejscem do przechowywania pieczywa jest drewniany lub plastikowy chlebak zapewniający dostęp tlenu. Można też korzystać z toreb papierowych.

Miód

Przechowuje się go w ciemnym, suchym pomieszczeniu, w szczelnie zamkniętych pojemnikach - najlepiej szklanych lub kamionkowych. Miód można wprawdzie trzymać w lodówce, ponieważ jego wartościowe składniki nie ulegają degradacji w chłodzie, jednak idealna dla miodu jest temperatura 10–14 st. C. Nie zaleca się trzymania w lodówce tzw. miodu kremowanego (o konsystencji masła), bo stwardnieje tak, że nie da się go użyć.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Aktualizacja: 11.04.2012 18:29
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Rafał Jackiewicz — kolejny bokser rozpoczynający przygodę z MMA?

Rafał Jackiewicz, były mistrz Europy, pojedynkiem z Krzysztofem Szotem, mistrzem ...

BAZA PORAD
Zapytaj o co chcesz. Odpowiemy na każdy temat. Znajdziesz tu projekty wnętrz, obejrzysz dekoracje, wybierzesz wystrój wnętrz. Porządki, sprzątanie, usuwanie plam - tematy, które pozwolą Ci ogarnąć mieszkanie, dom. Porady domowe sos, ocet winny domowe sos, krem domowe sos, domowe porady babuni, sos uroda porady, domowe receptury. Porady na każdy temat
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.