porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak usunąć PLAMY Z ŻYWICY? Spadająca z drzew żywica może skutecznie zepsuć nam humor, lecz ...
Chleb zawsze świeży i chrupiący! Przeczytaj nasze porady, jak właściwie przechowywać pieczywo

Jak najlepiej przechowywać chleb i przedłużyć jego świeżość?

Wiesz o tym, że pieczywo mieszane (żytnio-przenne) i ciemne pleśnieje dużo szybciej, jeśli jest przechowywane razem, w jednym chlebaku albo worku? Dlatego zawsze warto je trzymać oddzielnie. By poznać pozostałe zasady przechowywania pieczywa, przeczytaj nasz poradnik.
Jak najlepiej przechowywać chleb i przedłużyć jego świeżość?
Większość nas lubi świeże pieczywo, dlatego warto nauczyć się przechowywać je tak, by jak najdłużej pozostawało smaczne fot.: Photos.com

Jak przechowywać pieczywo?

  • Pieczywo nie powinno być przechowywane w plastikowych torebkach. Najlepiej trzymać chleb w lnianym worku albo zawijać go w czystą ścierkę do wycierania naczyń, a wówczas nie będzie pleśnieć.

  • Aby zapobiec tworzeniu się pleśni w pojemniku na pieczywo (chlebaku), trzeba raz na tydzień (ewentualnie co dwa tygodnie) umyć go w wodzie z dodatkiem octu. Ocet zabija zarodniki pleśni.

  • Pieczywo trzymane w metalowym albo drewnianym pojemniku na pieczywo dłużej zachowa świeżość, jeśli włożysz do środka kawałek jabłka w celu zwiększenia wilgotności powietrza.

  • Pieczywo będzie dłużej miękkie i jadalne, jeżeli włożysz je do kamiennego albo glinianego naczynia i przykryjesz z wierzchu wilgotną ścierką. Rzymski garnek idealnie nadaje się do przechowywania pieczywa w kromkach.

  • Świeże bułki doskonale nadają się do zamrażania. Po wyjęciu z zamrażarki wystarczy lekko zwilżyć je wodą (albo wodą zmieszaną z mlekiem) i włożyć do rozgrzanego piekarnika. To samo można zrobić z "wczorajszym" pieczywem.

  • Pieczywo tostowe, niezależnie od tego, czy już otwarte, czy jeszcze zamknięte, przechowuj zawsze w lodówce, a wówczas nie spleśnieje tak szybko.

  • Napoczęty chleb będzie dłużej świeży i miękki, jeśli zakryjesz krojoną powierzchnię zwilżonym papierem pergaminowym.

  • Podgrzewane bułeczki albo upieczone tosty będą dłużej gorące i chrupiące, jeśli podłożysz kawałek folii pod wieczko koszyka na pieczywo.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
OSZCZĘDZAMY! Co zrobić ze starym pieczywem? Poznaj kilka sposobów na wykorzystanie czerstwego pieczywa

Nadmiar pieczywa, które w chlebaku zamieniło się w czerstwe,  nie jest bezużyteczny. Wbrew pozorom można go przerobić na kilka całkiem apetycznych sposobów. Poznaj przepisy, które pozwolą ci być...

Aktualizacja: 13.03.2013 22:06
Autor: Maria Grykin
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Sylwester Latkowski: kim jest? Co osiągnął? [RODZINA, KARIERA]
Sylwester Latkowski: kim jest? Co osiągnął? [RODZINA, KARIERA]

Sylwester Latkowski jest jednym z najbardziej znanych polskich dziennikarzy. Nie ...

BAZA PORAD
Zapytaj o co chcesz. Odpowiemy na każdy temat. Znajdziesz tu projekty wnętrz, obejrzysz dekoracje, wybierzesz wystrój wnętrz. Porządki, sprzątanie, usuwanie plam - tematy, które pozwolą Ci ogarnąć mieszkanie, dom. Porady domowe sos, ocet winny domowe sos, krem domowe sos, domowe porady babuni, sos uroda porady, domowe receptury. Porady na każdy temat
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.